Petak, 16.03.2007.

13:49

Konstitutivnost za Srbe u CG

Predstavnici Srpskog narodnog vijeća Crne Gore traže da Srbi u toj državi budu konstitutivan narod.

Izvor: FoNet

Default images

Predsednik Upravnog odbora SNV Crne Gore i poslanik u crnogorskom parlamentu Momčilo Vuksanović rekao je na konferenciji za novinare da je namera sadašnje vlasti u Crnoj Gori da "u novom ustavu uopšte ne pomene Srbe, kojih u toj državi ima 32 odsto".

"Tražimo da srpski narod, prema ustavu koji će biti usvojen ove godine, bude konstitutivan i da srpski jezik bude zvanični jezik u Crnoj Gori", objasnio je Vuksanović.

Prema njegovim rečima, nacrt ustava s različitim rešenjima tog pitanja, koji je već dostavljen crnogorskom parlamentu, samo će služiti za javnu raspravu. "Alternative će otpasti i plašimo se da u novom ustavu nećemo biti tretirani ni kao konstitutivan narod ni kao nacionalna manjina. Nama se u Crnoj Gori priprema asimilacija", istakao je Vuksanović.

Profesor Pravnog fakulteta u Beogradu Kosta Čavoški optužio je crnogorske vlasti da predlogom novog ustava "žele da izvrše genocid nad Srbima u Crnoj Gori". "Zar nije logično da srpska država iz Beograda zahteva od crnogorskih vlasti da Srbi, srazmerno udelu u strukturi stanovništva, budu zastupljeni u Vladi, policiji i državnoj upravi", upitao je on.

Čavoški je rekao da bi Beograd trebalo da traži od Podgorice da tamošnji Srbi "imaju na državnoj televiziji program na srpskom jeziku s ćirilicom, svoju Maticu srpsku, srpsko narodno pozorište i ostale ustanove koje imaju pripadnici drugih naroda".

Predsednik Skupštine SNV Crne Gore Nikola Kusovac ocenio je da su Srbi u Crnoj Gori ugroženi, da žive na marginama društva i da ne mogu da napreduju u državnom aparatu. "Mi ne bismo reagovali da nema te ugroženosti, već bismo nacrte ustava pozdravljali aklamacijom", dodao je Kusovac.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Palo 600 ratnih aviona: Rusi se oglasili

Ruske trupe uništile su 600 ukrajinskih ratnih aviona i 1.300 višecevnih raketnih bacača od početka Specijalne vojne operacije u Ukrajini, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

20:30

16.5.2024.

20 h

Svet

Iznenađenje: Oni su "tajni" ruski saveznici

Britanski proizvođač rovokopača JCB nastavio je da proizvodi i isporučuje te radne mašine za rusko tržište mesecima nakon što je objavio da je zaustavio izvoz zbog rata Rusije u Ukrajini, prenosi Gardijan.

22:49

15.5.2024.

1 d

Podeli: