Kako će izgledati vlada Sebastijana Kurca i ko su čuvari?

Izvor: RTS, 16.Dec.2017, 14:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kako će izgledati vlada Sebastijana Kurca i ko su "čuvari"?

Nova austrijska vlada, koju će voditi Sebastijan Kurc kao kancelar, imaće 16 članova – 13 ministara i dva državna sekretara – od toga Narodna partija Austrije (OVP) imaće sedam ministara, a Slobodarska partija (FPO) šest.
Jedini član nove vlade, koji je i deo odlazeće, je najmlađi, a to je Sebastijan Kurc, koji je do sada bio ministar spoljnih poslova.

Kurc je, prilikom sastavljanja >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << nove vlade, potvrdio da će povećati broj žena u vladi.
Tako je udeo žena u timu OVP-a u novoj vladi čak 44,4 odsto, odnosno tri ministarke i jedna državna sekretarka.
Na drugoj strani udeo žena u timu FPO-a je 28,6 odsto, to jest dve ministarke.
To znači da će u novoj vladi udeo žena biti 37,5 odsto.
Lider OVP-a je, nakon današnje sednice predsedništva stranke predstavio tim narodnjaka za novu vladu.
On je lično sišao do novinara, koji su ga čekali ispred ulaza u Političku akademiju OVP-a i poveo ih do dvorišta zdanja u kojem je organizovao foto-termin sa članovima vlade iz redova narodnjaka.
U novoj vladi OVP će biti zastupljen sa Kurcom na mestu kancelara, ministar finansija biće Hartvig Leger, ekonomije Margarete Šrambek, obrazovanja, univerziteta i vrtića Hajnc Fasman, žena i porodice Juliane Bogner-Štraus, poljoprivrede i ekologije Elizabet Kestinger, ministar u kabinetu kancelara zadužen za EU, medije, umetnost i kulturu Gernot Blimel, a državni sekretar u ministarstvu unutrašnjih poslova biće Karoline Edštadler.
Iz FPO-a će mesto vicekancelara i ministra za državnu upravu, sport biti lider Hajnc-Kristijan Štrahe, unutrašnjih poslova Herbert Kikl, odbrane Mario Kunasek, infrastrukture i saobraćaja Norbert Hofer, socijalna pitanja i zdravstvo Beate Hartinger, spoljnih poslova Karin Knajsel, a državni sekretar u ministarstvu finansija Hubert Fuhs.
Nova vlada biće veća za jednog člana od prethodne.
Nadležnost za EU premeštena je iz Ministarstva spoljnih poslova u kabinet kancelara, koji će se baviti i predsedavanjem Unijom u drugoj polovini iduće godine.
Kurc i Štrahe predstaviće zvanično danas posle podne novu vladu i detalje koalicionog sporazuma.
Van der Belen insistirao na "čuvarima"
Predsednik Austrije Aleksander van der Belen imao je više uslova za prihvatanje vlade koju bi činili OVP i FPO – od proevropskog stava do državnih sekretara koji bi imali ulogu "čuvara".
Budući ministar unutrašnjih poslova Herbert Kikl, iz redova FPO-a, na zahtev predsednika države, dobiće "čuvara" u obliku državnog sekretara iz redova OVP-a Karoline Edštadler.
Ona će biti zadužena, između ostalih, za borbu protiv korupcije, kao i sećanje na žrtve prošlosti, to jest za spomen-obeležja poput Mauthauzena, proizlazi iz pisanja medija.
Takođe je Van der Belen doprineo tome da FPO odustane od uspostavljanja ministarstva za "bezbednost domovine" zbog istorijskih problema s tim pojmom.
Od opozicije kritikovana činjenica da će u novoj vladi ministarstvo unutrašnjih poslova i odbrane biti u rukama jedne stranke, rešeno je time što će biti uspostavljen zaštitnik građana sa većim nadležnostima.
Obaveštajne službe će ubuduće biti u obavezi da podnose izveštaje kancelaru i vicekancelariu, čime se proširuje nadležnost za ova državna tela.
U više navrata je Van der Belen ponovio da nova vlada mora biti proevropski postavljena, usled čega je agenda za Evropsku uniju premeštena iz Ministarstva spoljnih poslova, koje je dobio FPO, u kabinet kancelara.
U stalnim razgovorima za vreme trajanja koalicionih pregovora Van der Belen je uspeo da nametne da Ministarstvo spoljnih poslova ne preuzmu, kako je ranije govoreno, ljudi sa vrha FPO-a, već Karin Knajsl, koju je imenovala FPO, ali koja nije članica te stranke.
Nakon što su svi uslovi ispunjeni predsednik je prihvatio novu vladu, i sam je kazao da smatra da nema prepreke za polaganje zakletve iduće nedelje.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Kurcova vlada: Desnica preuzima vojsku i policiju

Izvor: B92, 16.Dec.2017

Nova austrijska vlada, koju će voditi Sebastijan Kurc kao kancelar, imaće 16 ministara i dva državna sekretara. Jedini član nove vlade, koji je i deo odlazeće, je najmlađi, a to je Kurc, koji je do sada bio ministar spoljnih poslova.

Nastavak na B92...

Desničarskoj Slobodarskoj partiji ključna ministarstva u novoj Vladi Austrije

Izvor: Beta, 16.Dec.2017

Izbor nove Vlade Austrije označiće skretanje te zemlje udesno, pošto će nacionalistička Slobodarska partija Austrije (FPO) imati nekoliko ključnih ministarstava, dok će lider konzervativaca Sebastijan Kurc postati kancelar, piše u danas objavljenom koalicionom sporazumu.Kurcova Austrijska narodna...

Nastavak na Beta...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.