Kako će izgledati vlada Sebastijana Kurca i ko su "čuvari"?

Nova austrijska vlada, koju će voditi Sebastijan Kurc kao kancelar, imaće 16 članova – 13 ministara i dva državna sekretara – od toga Narodna partija Austrije (OVP) imaće sedam ministara, a Slobodarska partija (FPO) šest.

Jedini član nove vlade, koji je i deo odlazeće, je najmlađi, a to je Sebastijan Kurc, koji je do sada bio ministar spoljnih poslova.

Kurc je, prilikom sastavljanja nove vlade, potvrdio da će povećati broj žena u vladi.

Tako je udeo žena u timu OVP-a u novoj vladi čak 44,4 odsto, odnosno tri ministarke i jedna državna sekretarka.

Na drugoj strani udeo žena u timu FPO-a je 28,6 odsto, to jest dve ministarke.

To znači da će u novoj vladi udeo žena biti 37,5 odsto.

Lider OVP-a je, nakon današnje sednice predsedništva stranke predstavio tim narodnjaka za novu vladu.

On je lično sišao do novinara, koji su ga čekali ispred ulaza u Političku akademiju OVP-a i poveo ih do dvorišta zdanja u kojem je organizovao foto-termin sa članovima vlade iz redova narodnjaka.

U novoj vladi OVP će biti zastupljen sa Kurcom na mestu kancelara, ministar finansija biće Hartvig Leger, ekonomije Margarete Šrambek, obrazovanja, univerziteta i vrtića Hajnc Fasman, žena i porodice Juliane Bogner-Štraus, poljoprivrede i ekologije Elizabet Kestinger, ministar u kabinetu kancelara zadužen za EU, medije, umetnost i kulturu Gernot Blimel, a državni sekretar u ministarstvu unutrašnjih poslova biće Karoline Edštadler.

Iz FPO-a će mesto vicekancelara i ministra za državnu upravu, sport biti lider Hajnc-Kristijan Štrahe, unutrašnjih poslova Herbert Kikl, odbrane Mario Kunasek, infrastrukture i saobraćaja Norbert Hofer, socijalna pitanja i zdravstvo Beate Hartinger, spoljnih poslova Karin Knajsel, a državni sekretar u ministarstvu finansija Hubert Fuhs.

Nova vlada biće veća za jednog člana od prethodne.

Nadležnost za EU premeštena je iz Ministarstva spoljnih poslova u kabinet kancelara, koji će se baviti i predsedavanjem Unijom u drugoj polovini iduće godine.

Kurc i Štrahe predstaviće zvanično danas posle podne novu vladu i detalje koalicionog sporazuma.

Van der Belen insistirao na "čuvarima"

Predsednik Austrije Aleksander van der Belen imao je više uslova za prihvatanje vlade koju bi činili OVP i FPO – od proevropskog stava do državnih sekretara koji bi imali ulogu "čuvara".

Budući ministar unutrašnjih poslova Herbert Kikl, iz redova FPO-a, na zahtev predsednika države, dobiće "čuvara" u obliku državnog sekretara iz redova OVP-a Karoline Edštadler.

Ona će biti zadužena, između ostalih, za borbu protiv korupcije, kao i sećanje na žrtve prošlosti, to jest za spomen-obeležja poput Mauthauzena, proizlazi iz pisanja medija.

Takođe je Van der Belen doprineo tome da FPO odustane od uspostavljanja ministarstva za "bezbednost domovine" zbog istorijskih problema s tim pojmom.

Od opozicije kritikovana činjenica da će u novoj vladi ministarstvo unutrašnjih poslova i odbrane biti u rukama jedne stranke, rešeno je time što će biti uspostavljen zaštitnik građana sa većim nadležnostima.

Obaveštajne službe će ubuduće biti u obavezi da podnose izveštaje kancelaru i vicekancelariu, čime se proširuje nadležnost za ova državna tela.

U više navrata je Van der Belen ponovio da nova vlada mora biti proevropski postavljena, usled čega je agenda za Evropsku uniju premeštena iz Ministarstva spoljnih poslova, koje je dobio FPO, u kabinet kancelara.

U stalnim razgovorima za vreme trajanja koalicionih pregovora Van der Belen je uspeo da nametne da Ministarstvo spoljnih poslova ne preuzmu, kako je ranije govoreno, ljudi sa vrha FPO-a, već Karin Knajsl, koju je imenovala FPO, ali koja nije članica te stranke.

Nakon što su svi uslovi ispunjeni predsednik je prihvatio novu vladu, i sam je kazao da smatra da nema prepreke za polaganje zakletve iduće nedelje.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво