Josipović: Bez pomilovanja za ratne zločince

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 08.Jan.2010, 21:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Josipović: Bez pomilovanja za ratne zločince

ZAGREB - Kandidat za hrvatskog predsjednika Ivo Josipović izjavio je da nikada ne bi pomilovao Sinišu Rimca, ubicu porodice Zec u decembru 1991. godine.

"Nikada ne bi dao pomilovanje Siniši Rimcu. Neću davati pomilovanje ubicama, silovateljima, ratnim zločincima, te pripadnicima organizovanih kriminalnih grupa", rekao je Josipović, komentarišući Mesićev potez.

Josipović, koji je presednički kandidat SDP, dodao je da će instituciju pomilovanja koristiti pod vrlo strogim >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << i kontrolisanim uslovima, prenosi sajt "jutarnji.hr".

Njegov protivkandidat Milan Bandić rekao je da će, što se tiče pomilovanja, slušati što kaže nadležna komisija.

"Predsedničko pomilovanje je akt milosrđa i ja bih pomilovao svakog koga Komisija za pomilovanja potvrdi, tj. svakoga ko ispuni uslove Komisije", istakao je Bandić.

Predsednik Srbije Boris Tadić ranije danas rekao je da je potez odlazećeg predsjednika Hrvatske Stjepana Mesića da pomiluje ratnog zločinca Sinišu Rimca antievropski i anticivilizacijski gest koji se ničim ne može pravdati.

Siniša Rimac osuđen je na osam godina zatvora zbog ubistva Aleksandre Zec (12) u decembru 1991. godine, u Pakračkoj poljani, koju su, kao i njenu majku Mariju, ubili Rimac i njegovi suborci, poznati pod nadimkom "merčepovci".

Iako je priznao i ubistvo Aleksandre Zec, Rimac zbog proceduralne greške za to nije osuđen. Za veliki propust u suđenju, javnost i mediji optuživali su Vladimira Šeksa koji se tada nalazio na fukciji državnog tužioca.

Za smrt male Aleksandre, te njenih roditelja optuženi su pripadnici jedinice kojom je komandovao Tomislav Merčep.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.