Izvor: B92, 02.Jan.2008, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Još jedna žrtva lova na Bilogori

Zagreb -- Zbog lova na Bilogori otkaz dao lokalni referent za odnose s javnošću Anđelko Ribić, koji je medijima prosledio vest i slike.

On je treća "žrtva" lova jer je prethodno Haški optuženik Mladen Markač zbog kršenja pravila o uslovnoj slobodi morao da se vrati u pritvor, a ministar unutrašnjih poslova Ivica Kirin je zbog druženja s Markačem morao da podnese ostavku, Gradonačelnik Virovitice Zvonko Kožnjak danas je, na konferenciji za štampu obavestio javnost >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da je referent Ribić dao otkaz.

Kožnjak se, takođe, izvinio Markaču i njegovoj porodici koja je uoči Nove godine ostala bez njega. Prema rečima Kožnjaka, lokalne vlasti Virovitice nisu bile uključene u organizaciju lova, niti je on sam u njemu učestvovao, već da je bio samo na večeri priređenoj nakon lova.

Kožnjak je odbacio medijska nagađanja o tome da se radi o političkim zakulisnim igrama i nameštaljci Kirinu ili Markaču, rekavši da je Ribić prilikom objavljivanja kompromitujućih slika na internet strani grada bio samo previše revnosan u želji da ona bude među najboljima u Hrvatskoj.

"Slike namerno objavljene"

Supruga haškog optuženika Mladena Markača, Mirjana Benček, izjavila je da je sigurna da su fotografije iz lova na Bilogori, zbog kojih je on vraćen u pritvor u Ševeningenu, namerno objavljene, da bi nanele štetu ministru unutrašnjih poslova Ivici Kirinu, piše Jutarnji list.

"Mladen nije bio meta, ali je ispao žrtva. Sigurno je tako jer, kad su već bile objavljene, Mladen ih je preda mnom molio da ih skinu s Internet stranica grada Virovitice, ali nisu hteli. To ne može biti slučajno", tvrdi ona.

Gradonačelnik Virovitice je takođe rekao da "nije imao pojma" da će Ribić fotografije poslati medijima.

Referent Ribić se danas, u saopštenju medijima, izvinio porodicama Markača i Kirina, koji po njemu nisu znali da će se sresti u lovu, kao i celokupnoj javnosti, dodavši da je slike bez znanja gradonačelnika poslao medijima.

On kaže da je, kad je naknadno shvatio moguće posledice svoje nesmotrenosti i neznanja, poslao informaciju da su fotografije nastale pre četiri godine.

Lov u kome je ubijeno 17 divljih svinja organizovan je 22. decembra na Bilogori, kod Virovitice, a mediji su slike i vest objavili 25. decembra uveče.

U dva naredna dana, hrvatska vlada i Kirin su ćutali, a više puta se neuspešno pokušalo demantovati Markačevo prisustvo u lovu.

Haški tribunal je 27. decembra tražio da se vlada izjasni o slučaju što je ona dan kasnije i učinila.

U subotu, 29. decembra, Hag je zatražio da se Markača prebaci u pritvor, što je dan kasnije i učinjeno, dok je Kirin u subotu podneo ostavku.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.