Ivanić: Ključno nepoverenje unutar bošnjačkog i hrvatskog naroda

Izvor: RTS, 26.Jul.2017, 15:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ivanić: Ključno nepoverenje unutar bošnjačkog i hrvatskog naroda

Član Predsedništva BiH Mladen Ivanić strahuje da BiH ulazi u još ozbiljniju političku krizu i misli da Predsedništvo BiH ima obavezu da i dalje čini sve da pokuša da aktuelnu situaciju promeni.
Mladen Ivanić, naime, smatra da tome najviše doprinosi nepoverenje unutar bošnjačkog i hrvatskog naroda u Federaciji BiH i unutar bošnjačkih političkih struktura.

"Nažalost, pokazalo se ono >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << što sam govorio još pre godinu dana - da će ključni problem biti nepoverenje koje postoji između hrvatskih i bošnjačkih političkih lidera s jedne strane, ali i s druge sada sve vidljivije potpuno nepoverenje unutar bošnjačkih predstavnika vlasti", rekao je Ivanić za Fenu.
Nakon što je propao pokušaj predsedavajućeg Predsedništva BiH i predsednika HDZ-a Dragana Čovića da danas u Mostaru organizuje sastanak političkih lidera,
Ivanić je rekao da je evidentno da su kratkoročni politički razlozi uslovili da jedan broj učesnika, koji su danas na prvi sastanak bili pozvani, nije mogao da dođe.
Stoga ukazuje da posle tog pozitivnog pokušaja, koji je trebalo da dovede do promene političkog ambijenta, BiH ulazi u još dublju političku krizu.
"Zbog svega što se događa, kao i činjenice da BiH nije deo transportne zajednice, da se kasni u pripremi odgovora na Upitnik Evropske komisije, da EU i dalje traži zakon o akcizama, bojim se da će BiH uz sve postati žrtva unutrašnjih borbi političkih lidera", kazao je Ivanić.
Podsetivši da je BiH dugo u političkoj krizi i da postoji ozbiljan zastoj na evropskom putu, Ivanić kaže da je prema njegovom mišljenju Čovićev pokušaj da okupi lidere bio logičan i politički korektan, te da je bio spreman da se tom pozivu odazove.
"Ali, nakon što su neki otkazali učešće na ovim razgovorima, bilo je besmisleno da se sastanak održi", rekao je Ivanić.
Istakao je da Predsedništvo BiH ima obavezu da i dalje čini sve da sadašnju situaciju pokuša da promeni.
Njegova sugestija će, kaže, biti da Predsedništvo BiH, ako treba, pojedinačno razgovara sa svim ključnim liderima političkih partija.
"Ko će drugi, ako nećemo mi. Ko će drugi stvoriti uslove da se stvari preokrenu, jer će u protivnom najgore biti građanima", zaključio je Ivanić.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.