Izvor: B92, 24.Feb.2009, 09:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Incko - visoki predstavnik u BiH?

Brisel, Banja Luka -- Havijer Solana kaže da su se šefovi diplomatija EU dogovorili ko će biti novi visoki predstavnik u BiH, ali nije želeo da otkrije njegovo ime.

"Mi smo se već dogovorili", rekao je visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost. Prema neimenovanim diplomatama EU, šefovi diplomatija Unije postigli su saglasnost da za novog predstavnika međunarodne zajednice u BiH predlože austrijskog diplomatu Valentina Incka, koji je austrijski ambasador u Sloveniji.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
Solana je rekao da Savet ministara EU sada treba da razmeni mišljenje o svom kandidatu sa preostalim članicama Saveta za primenu mira u BiH, u kojem, pored EU, sede predstavnici SAD, Rusije i Turske.

Savet za primenu mira u BiH čini 55 zemalja i međunarodnih organizacija koje nadgledaju sprovođenje mirovnog procesa u toj bivšoj jugoslovenskoj republici.

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost kazao je da je razmena mišljenja sa Savetom za primenu mira u BiH već počela i dodao je da će "do sutra to biti gotovo".

Do promene u Kancelariji visokog predstavnika u BiH dolazi nakon nedavnog imenovanja njenog poslednjeg šefa, Miroslava Lajčaka, za ministra spoljnih poslova Slovačke.

Mediji u BiH prenosili su da je za funkciju novog visokog predstavnika u BiH viđen britanski diplomata Emir Džons Peri, ali da se njegovom imenovanju protivi Rusija.

Ime novog visokog predstavnika u BiH trebalo bi da bude poznato do 1. marta.

"Srpska ne može da napusti BiH"

Hrvatski predsednik Stjepan Mesić prokomentisao je nedavnu izjavu premijera Republike Srpske Milorada Dodika o izdvajanju iz BiH, rekavši da bi međunarodna zajednica tu trebalo da bude mnogo određenija i da se ne dopusti izlazak RS iz BiH.

"Srbija podržava integritet BiH"

Predsedavajući Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Beriz Belkić, koji je zajedno sa predsedavajućim Domu naroda parlamenta BiH Mladenom Ivanićem, razgovarao u Beogradu sa zvaničnicima Srbije, izjavio je da vlasti u Beogradu podržavaju politički i teritorijalni suverenitet BiH.

On je dodao da je iskazana obostrana spremnost za saradnju na evropskom putu, kao i zajednički napori ka liberalizaciji viznog režima.

"Ne sme se dopustiti mogućnost izdvajanja bilo koga iz BiH", ocenio je Mesić.

Mesić je objasnio da je BiH uvek bio jedan entitet i da nikakve autonomije u sklopu BiH nije bilo i upozorio je da se u proteklom ratu dogodilo etničko čišćenje tako da na prostoru današnje RS ima samo osam odsto Hrvata i Bošnjaka, dok ih je pre rata bilo 48 odsto.

"Dakle, ako se neko poziva na Dejtonski sporazum, onda mora vratiti ljude, pa se onda na temelju tih odnosa uspostavljaju mehanizmi vlasti", rekao je hrvatski predsednik i dodao kako Hrvatska svim sredstvima pokušava da motiviše građane srpske nacionalnosti da se vrate i da je "taj proces u toku".

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.