Identifikovani nastradali u nesreći

Izvor: B92, Tanjug, 25.Jul.2009, 14:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Identifikovani nastradali u nesreći

Zagreb -- Šest žrtava teške saobraćajne nesreće koja se dogodila u petak u blizini Splita identifikovane su, i među njima su tri muškarca i tri žene.

Hrvatski mediji su javili da su poginuli 18-godišnja Petra Radić, 21-godišnji Domagoj Alvir, Krešimir Trajbar, 70-godišnji Mirna Rogan, 54-godišnji Emil Gaji Andrić, koji ima hrvatsko i špansko državljanstvo i Francuskinja hrvatskog porekla Loren Bodet. Povređeno je ukupno 55 osoba i nijedna povređena osoba nije >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u životnoj opasnosti.

Među onima koji su povređeni u nesreći, kako javljaju hrvatski mediji, nalazi se 18 hrvatskih, šest francuskih, tri švedska, dva australijska i po jedan belgijski, britanski, slovenački i pakistanski državljanin.

Ministar podneo ostavku

Ministar mora, saobraćaja i infrastrukture Božidar Kalmeta je zbog tragične železničke nesreće koja se dogodila kod Kaštela podneo ostavku predsednici vlade Jadranki Kosor, ali ju je ona odbila.

"Kad je reč o bilo čijoj odgovornosti za ovu tragičnu nesreću, ministarstvo želi da istakne da najpre posebna komisija koju čine stručnjaci iz Hrvatskih željeznica treba da utvrdi sve okolnosti ove nesreće” saopštila je portparolka ministarstva Marina Halužan.

Prema izjavama lekara, stanje 13 povređenih putnika koji su zadržani na lečenju u splitskoj bolnici stabilno je i van životne su opasnosti.

U ambasadi Srbije u Zagrebu nisu mogli da potvrde da li među povređenima ima i srpskih državljana, ali je rečeno da se čekaju informacije hrvatskog ministarstva spoljnih poslova, koje podatke o žrtvama treba da dobije od ministarstva unutrašnjih poslova.

Povodom teške železničke nesreće u Rudinama kod Kaštela Ministarstvo spoljnih poslova i evropskih integracija Hrvatske osnovalo je krizni komunikacijski štab.

Putem ovog štaba Ministarstvo je u stalnom kontaktu s nadležnim službama u Hrvatskoj, kao i s ambasadama i konzulatima akreditovanim u Hrvatskoj, prenela je Hina.

Putnici tvrde da je voz išao prebrzo

U vozu, koji je vozio iz Zagreba prema Splitu, bilo je devedesetak putnika, koji tvrde da je voz neposredno pre nesreće vozio prebrzo.

Voz je, pre nego što se zaustavio na rubu provalije, udario u nekoliko stena čime je izbegnuta gora tragedija.

"U šoku sam, ne mogu govoriti, dete mi je boso ... Vlak je pošao levo pa desno. Videli smo da se nešto neobično dešava, govorili smo momku, potegnite ručnu kočnicu. Dok se momak snašao vlak je već bio na zemlji”, kaže jedan od putnika voza.

U trenutku kada su lekari i spasioci trčali ka povređenima, umalo se dogodila još jedna nesreća. Iz pravca Zagreba, nizbrdo je dojurila lokomotiva, koja umalo nije zgazila spasioce i sve one koji su u tom trenutku bili na pruzi.

Lokomotiva se zaustavila i ispala iz šina na istom mestu gde je izleteo i putnički voz.

Zvaničnih informacija o uzrocima izletanja voza iz šina još nema.

Mesto nesreće obišao je i gradonačelnik Kaštela, koji je rekao da je svima jasno da na ovom delu pruge treba zabraniti saobraćaj i da je treba zatvoriti.

"Uvek isto, ovde je velika nizbrdica, a vozovi tehnički to ne mogu podneti, ali ovo je strašna nesreca, ima i mrtvih... Pa videli ste da je došao voz za pomoć i da je i on izgubio kontrolu nad kočnicama. Jednostavno je: ova pruga tehnički ne odgovara kategoriji vozova koji ovde voze.

Predsednik Hrvatske Stjepan Mesić uputio je saučešće svima koji su pogođeni teškom železničkom nesrećom koja se dogodila u Kaštelima.

Mesić je rekao da će uzrok nesreće biti utvrđen u istrazi i da, ako se utvrdi da je neko odgovoran za nesreću, taj mora da bude kažnjen.

Snimci RTL-a

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Hrvatska:Identifikovani nastradali u nesreći

Izvor: Mondo, 25.Jul.2009

Tela šestoro nastradalih putnika u jučerasnjoj teškoj železničkoj nesreći kod Splita identifikovana su. Ministar mora, saobraćaja i infrastrukture podneo je ostavku zbog nesreće Jadranki Kosor, ali ju je ona odbila.

Nastavak na Mondo...

Nema Srba među žrtvama

Izvor: Press, 25.Jul.2009

U železničkoj nesreći kod Splita nisu nastradali španski državljani srpskog porekla, već je samo jedan Srbin lakše povređen. Uzrok nesreće još nepoznat. .Iako su neki hrvatski mediji izveštavali da je u železničkoj nesreći koja se u petak dogodila kod Splita stradalo dvoje Srba...

Nastavak na Press...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.