Porodice identifikovale tela nastradalih putnika

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 25.Jul.2009, 21:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Porodice identifikovale tela nastradalih putnika

ZAGREB - Tela šestoro nastradalih putnika u jučerašnjoj teškoj železničkoj nesreći kod Splita identifikovana su, a u ambasadi Srbije u Zagrebi danas Tanjugu nisu mogli da potvrde da li među povređenima ima i državljana Srbije.

Na patologiji splitske bolnice porodice nastradalih putnika potvrdili su identitet žrtava, prenela je Hrvatska-radio televizija.

U pitanju su Loren Bode, Petra Radić, Emil Gaj Andrić, Krešimir Trajbar, Domagoj Alvir i Mirna Rogan, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << ali se njihovo državljanstvo ne navodi.

Jedan građanin Srbije povređen

Ministar savetnik u ambasadi Srbije u Zagrebu Zoran Popović izjavio je jutros da je među povređenima i jedan građanin Srbije, koji je u međuvremenu pušten kući iz bolnice.

Reč je o Tomislavu Popoviću, koji je zadobio lakše povrede i on je, posle lekarske intervencije, pušten kući, rekao je srpski diplomata Popović RTS-u, ali je napomenuo da se još uvek radi o nezvaničnim informacijama.

Ministar savetnik Popović je juče izjavio Tanjugu da, prema nezvaničnim informacija, u nesreći, koja se dogodila kada je voz izleteo iz šina u mestu Rudine blizu splitskih Kaštela, da među poginulim nema srpskih državljana.

Prema izjavama doktora, stanje 13 povređenih putnika koji su zadržani na lečenju u splitskoj bolnici, stabilno je i van životne su opasnosti.

U ambasadi Srbije u Zagrebu nisu mogli Tanjugu da potvrde da li među nastradalima ima i srpskih državljana, ali je rečeno da se čekaju informacije hrvatskog ministarstva spoljnih poslova, koje podatke o žrtvama treba da dobije od ministarstva unutrašnjih poslova, a pojedini elektronski mediji neslužbeno izveštavaju da su dvoje poginulih Srbi sa španskim državljanstvom, ali to nije potvrđeno.

Šestoro mrtvih, 55 povređenih, od kojih je 13 zadržano na bolničkom lečenju, bilans je izletanja putničkog nagibnog voza u blizini mesta Rudine kod splitskih Kaštela.

Ministar Kalmeta ponudio ostavku

Ministar mora, saobraćaja i infrastrukture Božidar Kalmeta je zbog tragične železničke nesreće podneo ostavku predsednici vlade Jadranki Kosor, ali ju je ona odbila, saopštila je danas portparol ministarstva Marina Halužan.

Kad je reč o bilo čijoj odgovornosti za ovu tragičnu nesreću, ministarstvo želi da istakne da najpre posebna komisija koju čine stručnjaci iz Hrvatskih železnica treba da utvrdi sve okolnosti ove nesreće, saopštila je portparol, prenela je HINA.

U vozu, koji je juče nešto posle podneva izleteo iz šina na strmini nakon izlaska iz tunela, bio je 91 putnik, a veća žrtve su izbegnute jer se voz nakon izletanja zaustavio na samoj ivici ambisa uz prugu.

Službeno nisu saopštena imena poginulih i povređenih.

Izveštava se da je u bolnicu primljeno devet stranaca - troje francuskih državljana, po jedan Šveđanin, Slovenac, Pakistanac, Britanac i dvoje Australijanaca.

Žrtvama nesreće, najteže od nezavisnosti Hrvatske, uputili su saučešće predsednik Stjepan Mesić, premijerka Jadranka Kosor i ministar saobraćaja Božidar Kalmeta.

Vlada Hrvatske donela je na današnjoj telefonskoj sednici odluku o proglašenju dana žalosti u ponedeljak, 27. jula, saopšteno je iz Vlade, a prenosi agencija Hina.

Tog dana će u Hrvatskoj zastave biti spuštene na pola koplja na svim zgradama u kojima su smeštena tela državnih vlasti, a neće biti dozvoljeno održavanje zabavnih i sportskih priredbi.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.