Izvor: B92, 29.Dec.2005, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

I američki advokat brani Gotovinu

Zagreb -- Američki advokat Greg Keho, koji je radio na prikupljanju dokaze protiv Sadama Huseina, pridružiće se timu branilaca Gotovine.

Glavni branilac nedavno uhapšenog generala Luka Mišetić rekao je da je advokat sa Floride, koji je ranije radio za tužioce Haškog tribunala, "pristao da se pridruži timu branilaca". Po mišljenju Mišetića, ta odluku njegovog američkog kolege je "veliko ohrabrenje" za odbranu hrvatskog generala upravo zbog iskustva koje je stekao u >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Haškom tribunalu.

Tokom 2004. i ove godine, Keho je nadgledao tim od 50 advokata i istražitelja koji su istraživali masovne grobnice, genocid i druge zločine koji se pripisujui Sadamu Huseinu. Prethodno, kao tužilac Haškog tribunala, učestvovao je u izricanju presude generalu hrvatske vojske Tihomiru Blaškiću za zločine nad Muslimanima tokom rata u BiH. Blaškić je osuđen na 45 godina zatvora, ali je nakon podnošenja novih dokaza kazna preinačena na osam godina. Pošto se vreme provedeno u zatvoru računa u kaznu, Blaškić je pušten prošle godine.

Stav američkog advokata na tom suđenju učinio ga je nepopularnim u Hrvatskoj, ali Mišetić ocenjuje da to neće imati uticaja na suđenje Gotovini.

Gotovina je uhapšen 7. decembra u Španiji, nakon četiri godine bega. On je pred Haškim tribunalom optužen za zločine nad srpskim civilima izvršene tokom vojno-policijske akčije "Oluja", u leto 1995. godine.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.