Hrvatska vlada još nije razmatrala povlačenje tužbe

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 25.Mar.2010, 18:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hrvatska vlada još nije razmatrala povlačenje tužbe

BRISEL, ZAGREB - Hrvatska premijerka Jadranka Kosor izjavila je danas u Briselu da vlada još nije razmatrala mogućnost povlačenja tužbe za genocid protiv Srbije.

"Vlada je ta koja bi mogla povući tužbu, ali o tome nije razgovarala", rekla je ona.

Lično smatram da treba učiniti sve kako bi se rešila sudbina nestalih osoba i kada to učinimo, mislim da ćemo uistinu učiniti veliki korak napred, izjavila je Kosor, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Nobilo: Proći >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << će sa nekoliko parola

I Hrvatska i Srbija mogu povući tužbe za genocid ili napraviti nagodbu, jer svako slobodno raspolaže svojim zahtevom, ali bi u tom slučaju bilo neophodno napisati dokument u vidu pisane nagodbe, kako bi se zadovoljila domaća javnost, izjavio je za Tanjug poznati advokat Anto Nobilo.

"Moraće se napisati nekoliko parola i fraza jer bi bilo preglupo da se tužba povuče i nikom ništa. To se i ne može očekivati od političara", rekao je Nobilo, koji je prvi u Hrvatskoj izjavio da hrvatska tužba za genocid protiv Srbije nema šanse, ponovivši da političari zbog svoje javnosti moraju napraviti neku pisanu nagodbu uz dosta uopštenih fraza.

Na pitanje da li bi to značilo da svaka država usvoji neku deklaraciju, o Vukovaru ili "Oluji", Nobilo je rekao da je stvar politike šta koja strana može napraviti.

"Najidealnije je da svaka država da neku deklaraciju, ali da je stvar pregovora da li je to politički realno. U Hrvatskoj bi odlično odjeknulo da Srbija napiše da priznaje da je vodila osvajački rat preko Republike Srpske Krajine, ali ona na to neće pristati. Verovatno bi i Srbija rado dočekala izvinjenje Hrvatske za etničko čišćenje nakon Oluje, ali će Hrvatska to teško napisati", ukazao je poznati hrvatski advokat.

"Rekao sam da Hrvatska ne može uspeti sa tužbom za genocid jer genocida nije bilo. To nitko neće ponoviti - ni Tadić jer onda onemogućava Josipoviću uzmak, a neće ni Josipović, pa se sve prebacuje na potrebu da se gone pojedinačni zločini", istakao je on.

Mesić:Treba relaksirati odnose

Bivši predsednik Hrvatske Stjepan Mesić pozdravio je danas sastanak predsednika Srbije i Hrvatske Borisa Tadića i Ive Josipovića u Opatiji, istakavši da podržava "relaksaciju odnosa između dve države".

"Samo ukoliko budemo sarađivali u regionu, bićemo prepoznati kao dobri članovi Evropske unije", rekao je Mesić novinarima povodom jučerašnjeg iznenadnog susreta Tadića i Josipovića u Opatiji.

Komentarišući mogućnost da se međusobne tužbe za genocid Hrvatske i Srbije reše vansudskom nagodbom, Mesić je rekao da podržava da se "odnosi relaksiraju, da se ljudi sastaju i da otvoreno razgovaraju o otvorenim pitanjima".

Francuska pozdravila susret Tadića i Josipovića

Francuska je danas pozdravila jučerašnji neformalni susret predsednika Srbije Borisa Tadića i hrvatskog predsednika Ive Josipovića u Opatiji, kao i volju za obnovu dijaloga na najvišem nivou koju su dva državnika izrazila.

U izjavi portparola francuskog Ministarstva inostranih i evropskih poslova Bernara Valera navodi se da je "jačanje saradnje između Hrvatske i Srbije ključni element za regionalnu stabilnost i može samo da pospeši njihovo približavanje Evropskoj uniji".

"Francuska ponovo potvrđuje svoju punu podršku evropskoj perspektivi ove dve zemlje", navedeno je u Valerovoj izjavi, dostavljenoj Tanjugu iz Odeljenja za štampu Francuske ambasade u Srbiji.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.