Izvor: RTS, 02.Maj.2021, 14:11

Hrvatska vlada i zvaničnici osudili antisrpsko skandiranje u Borovu

Hrvatska vlada saopštila je da najoštrije osuđuje skandaloznu provokaciju i govor mržnje skupine navijača u Borovu Selu kraj Vukovara. Predsednik Hrvatske Zoran Milanović naveo da je reč o "gnusnom govoru mržnje". Izgred grupe muškaraca u Borovu koji su ulicama skandirali "ubij Srbina" oštro osudio i potpredsednik hrvatske vlade Boris Milošević. Predsednik Srpskog narodnog veća u Hrvatskoj, Milorad Pupovac naveo na vanrednoj konferenciji za medije da ono što se dogodilo u >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Borovu je "govor koji zapravo održava neku vrstu ratnoga stanja".
Grupa od dvadesetak mladića jutros je, na pravoslavni Uskrs, u pratnji policije prošla Borovom skandirajući pesme u kojima ima poruka govora mržnje i koje pozivaju ubistvo Srba.

U saopštenju objavljenom na sajtu Vlade Hrvatske navodi se da "za to nema i ne može biti opravdanja, osobito ne na današnji dan kada se s pijetetom prisjećamo žrtve 12 hrvatskih redarstvenika, mučki ubijenih prije 30 godina u Borovu Selu".
"U hrvatskom društvu nema mjesta za ovakvo divljaštvo i netrpeljivost prema pripadnicima srpske nacionalne manjine, koja usto danas slavi Uskrs, ili bilo koje druge manjine. Tome ćemo se uvijek najsnažnije suprotstaviti i jasno osuditi širenje mržnje prema svim našim sugrađanima. Hrvatska policija odmah je reagirala i provodi istraživanje kako bi svi odgovorni bili primjereno sankcionirani", stoji u saopštenju.
Milanović: Gnusan govor mržnjePredsednik Hrvatske Zoran Milanović napisao je na Fejsbuku da je grupa muškaraca u Borovu "poticala na nasilje koristeći gnusan govor mržnje protiv naših sugrađana Srba".
Milanović navodi da je to sramota i za svaku osudu.
"Ali vidio sam da im je tamo, mirnim auto-mimohodom asistirala i policija, policija kojom upravljaju skupa Plenković i Pupovac. Što je tamo radila policija, ako nije preventivno štitila red i zakon? Još će biti da sam ja kriv što Plenkovićeva i Pupovčeva policija u Borovu nije radila svoj posao danas. Kao što ga nije radila kada je s groblja u Borovu trebalo maknuti mauzolej neplivaču Šoškočaninu. Da, meni smeta, kao što bi mi smetao spomenik Maksu Luburiću. A nekome odgovora da taj spomenik bude tamo i provocira. I da se ništa ne čini", napisao je Milanović.
Pupovac: Događaj nije usamljen, niti deluje spontanoPredsednik Srpskog narodnog veća (SNV) u Hrvatskoj Milorad Pupovac izjavio je danas kako je incident u Borovu govor koji želi da održi neku vrstu ratnog stanja, odnosno, kako nisu bitne navijačke grupe, nego oni koji sa saborske govornice i iz državnog vrha svojim izjavama daju motiv za ono što se jutros dogodilo.
"Ono što se dogodilo jutros u Borovu je govor koji zapravo održava neku vrstu ratnoga stanja i koji koristi komemorativna mesta za održavanje ratnog stanja i širi poruke netolerancije, mržnje. Želim da iskažem žaljenje i razočaranje što je tim mladim ljudima podstrek došao sa saborske govornice ili od najviših predstavnika državnog vrha, a u kojima su se omalovažavali predstavnici lokalnih vlasti, uključujući i ja", rekao je Pupovac na konferenciji za novinare, a prenela Hina.
Svako, kazao je Pupovac, treba da pazi da na takvim mestima, koja su bolna, govori jezikom sećanja, a ne jezikom mržnje.
"Nije prvi put, događaj nije usamljen, niti deluje spontano nakon niza radnji koje su se događala u protekle dve godine. Reč je o nečemu što se ponavlja. Svi koji na bilo koji način svojim govorom na to podstiču, treba da budu svesni odgovornosti. Svi organi države koji su propustili svih ovih godina da naprave ono što je potrebno, bilo da je to policija, bilo da je pravosuđe, trebalo bi da se osveste i shvate da je konačno vreme da se nakon 30 godina ratna stranica zatvori, a komemorativne akcije nastave. Kao što to činimo mi iz srpske zajednice i srpskih institucija", poručio je Pupovac.
Rekao je i kako je "neko rekao da je reč o prekršaju".
"To nije istina. Reč je još jednom o tome da se stvari ne nazivaju pravim imenom pa se ne preduzimaju niti radnje koje bi tome odgovarale", zaključio je Pupovac.
Potpredsednik hrvatske Vlade Boris Milošević je u objavi na Fejsbuku oštro osudio skandiranje u Borovu.
"Zgrožen sam ovim porukama i oštro ih osuđujem! Kome je potrebno sijanje mržnje? Put mira neće zaustaviti", napisao je Milošević na Fejsbuku.
Podsetivši da pravoslavni vernici danas slave Vaskrs, koji im čestitaju i prijatelji katolici, Milošević je naveo da se tako "zajedno gradi zemlja poštujući jedni druge kako su to činili naši stari".
"Kada zatreba uzajamno se pomažemo i održavamo plamen društvene solidarnosti koji se svakodnevno pokazuje na Baniji. Treba nam taj plamen da negdje pokidane veze u zajednici ponovo povežemo s pogledom na zajedničku budućnost", naveo je Milošević.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Pupovac o incidentu u Borovu: Nije prvi put, odgovorni su oni koji to podstiču

Izvor: N1 televizija, 02.Maj.2021

Predsednik Srpskog narodnog veća Milorad Pupovac osudio je današnji incident u Borovu, gde je grupa od dvadesetak mladića u pratnji policije prošla naseljem skandirajući poruke govora mržnje, između ostalog i "ubij Srbina", i istakao da se ovakvi incidenti ne dešavaju po prvi put. On je poručio...

Nastavak na N1 televizija...

"ČULE SU SE PORUKE MRŽNJE, POZIVI NA NASILJE" Incident u Borovu na Uskrs pokazao je lice JEZIVE USTAŠKE PROŠLOSTI

Izvor: SrbijaDanas.com, 03.Maj.2021, 10:17

Saborska zastupnica iz redova SDSS-a Dragana Jeckov komentarisala je jučerašnji incident na Uskrs gde je grupa od dvadesetak mladića u pratnji policije prošla ulicama Borova..Oni su skandirali poruke govora mržnje, između ostalog i "ubij, ubij Srbina"...Komentarišući izjavu ministra unutrašnjih...

Nastavak na SrbijaDanas.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.