Hrvatska predsednica položila zakletvu na položaj

Izvor: VOA, 15.Feb.2015, 18:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hrvatska predsednica položila zakletvu na položaj

Novoizabrana predsednica Hrvatske, Kolinda Grabar Kitarović, položila je danas u Zagrebu zakletvu, a sam mandat će joj započeti 19. februara.

U inauguracionom govoru Grabar Kitarović je posebnu zahvalnost izrazila hrvatskim braniteljima i prvom hrvatskom predsedniku Franji Tuđmanu, a sebe je predstavila kao predsednicu svih hrvatskih građana, bez obzira na političko opredeljenje, versku i etničku pripadnost.

Grabar Kitarović je obećala da će štititi nacionalne >> Pročitaj celu vest na sajtu VOA << manjine u Hrvatskoj, ali i braniti prava Hrvata u susednim državama.

"Očekujem da sa susedima napokon rešimo otvorena pitanja, poput graničnih sporova. A u odnosima sa Srbijom posebno mesto imaće status nestalih u domovinskom ratu, kao i međusobna zaštita prava manjina."

Među 88 stranih delegacija koje su prisustvovale današnjoj svečanosti u Zagrebu, Srbiju je predstavljao predsednik Vlade Aleksandar Vučić, koji je za HRT izjavio da Srbija želi dobru i korektnu saradnju sa Hrvatskom, bez postavljanja uslova. Iako Srbija i Hrvatska nemaju uvek iste interese, po mišljenju Vučića oni su 90 odsto identični i odnose se pre svega na ekonomsku saradnju:

 "Želim dobru saradnju, želim mnogo više još poverenja i poštovanja i očekujem drugačije i bolje odnose za dobrobit i građana Srbije i građana Hrvatske."

Tokom današnjeg boravka u Zagrebu, Aleksandar Vučić je položio venac na spomenik Nikoli Tesli i i otišao na liturgiju u pravoslavnoj crkvi u centru grada. Tom prilikom Vučić je istakao da je došao u Zagreb kako bi učinio sve što može da utiče na pravljenje mostova i kako bi se Srbi u Hrvatskoj osećali bolje i lakše. Takođe, Vučić je rekao da je u Zagreb došao sa porukom mira i sa željom da se na liniji Zagreb – Beograd uspostavi i pokaže više poštovanja i poverenja.

Nastavak na VOA...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.