Hrvatska obelezava 20 godina priznanja nezavisnosti

Izvor: TvojPortal.com, 15.Jan.2012, 22:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hrvatska obelezava 20 godina priznanja nezavisnosti

ZAGREB, 15. januara 2012. (Beta) - Predsednik Hrvatske Ivo Josipović izjavio je da je Hrvatska u prvoj fazi državnosti imala problema s demokratskim standardima ali da je sada je "postajala bolja", prenosi u nedelju hrvatski mediji povodom obeležavanja 20 godina priznanja Hrvatske kao nezavisne države.


Kako je najavilo Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova koje je organizator proslave, centralna svečanost je večeras u centru Zagreba.
Govoriće predsednik Ivo >> Pročitaj celu vest na sajtu TvojPortal.com << Josipović, predsednik Hrvatskog sabora Boris Sprem, premijer Zoran Milanović, ministarka spoljnih i evropskih poslova Vesna Pusic i ambasador Danske u Hrvatskoj Bo Erik Veber, kao predstavnik predsedavajuće Evropske unije.
Hrvatsku nezavisnost od bivse SFRJ 15. januara 1992. priznalo je 12 clanica tadasnje Evropske zajednice. Istog dana Hrvatska je uspostavila diplomatske odnose sa Nemačkom koja je uz Vatikan odigrala bitnu ulogu u priznavanju Hrvatske i podstakla ostalih 11 clanica EZ-a da priznaju njen suverenitet.
Osim 12 zemalja tadasnje EZ, Hrvatsku su 15. januara 1992. priznale i Austrija, Bugarska, Kanada, Madarska, Malta, Poljska i Svajcarska.

hrvatskaivo josipović

Nastavak na TvojPortal.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta TvojPortal.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta TvojPortal.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.