Hrvatska dobila novu vladu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 24.Jul.2020, 06:38

Hrvatska dobila novu vladu

Vlada premijera Andreja Plenkovića i njen program dobili su kasno sinoć poverenje Hrvatskog sabora. Nakon celodnevne rasprave za drugu Plenkovićevu vladu glasalo je 76 poslanika od ukupno 151, protiv je bilo 59, a uzdržanih nije bilo, prenosi Hina.

Nova vlada ima 16, umesto dosadašnjih 20 ministarstava kao i četiri potpredsednika od kojih je jedan i predstavnik srpske manjine Boris Milošević (SDSS).

Potpredsednici su i dosadašnji Davor Božinović i Zdravko Marić, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << kao i novi Tomo Medved. Medved ostaje ministar hrvatskih branitelja, Božinović unutrašnjih poslova, a Marić finansija.

Plenković je na kraju rasprave zahvalio poslanicima koji su dali podršku programu i ljudima koje je predstavio, ali i onima koji su izrazili kritike i neslaganje.

Poručio je da će nastojati da opravda poverenje koje doživljava "kao obvezu i šansu" i za Vladu, i za sve hrvatske građane.

"Oformili smo parlamentarnu većinu s partnerima s kojima ćemo, siguran sam, sprovesti program oko kojeg smo se saglasili", rekao je Plenković i istakao da je dovoljno 76 "ruku", koliko ima saborska većina, ako postoji konstruktivnost i želja za radom za Hrvatsku.

Najavio je i da će se Vlada truditi da bude otvorenija prema predlozima opozicije.

Plenković: Opoziciji nudimo dijalog

Plenković je izjavio sinoć, nakon što je u hrvatskom Saboru vladi izglasano poverenje, da odmah kreće da radi i poručio da opoziciji nudi dijalog u predstojećem mandatu.

Rekao je da pojedini opozicioni lideri njegovu ponudu za dijalog "očigledno nisu razumeli pre nekoliko dana" i dodao da će za to biti prilike, prenosi Hina.

Ocenio je da je rasprava u Saboru bila u skladu s očekivanjima.

"Računamo na 76 poslanika. Važna je kompaktna delotvornost parlamentarne većine i onda će sve biti ok", naglasio je premijer.

Dodao je da su pripremljene sve tačke za današnju prvu sednicu Vlade, na kojoj će prvi predlog biti Zakon o obnovi grada Zagreba, a na stolu će se pored ostalog naći i izveštaj o predsedavanju Hrvatske Savetom Evropske unije, kao i o 22 milijarde evra koje je Hrvatska dobila u okviru višegodišnjeg finansijskog okvira EU i evropskog programa za oporavak.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Hrvatska dobila novu vladu

Izvor: Nezavisne Novine, 24.Jul.2020

ZAGREB - Vlada premijera Andreja Plenkovića i njen program dobili su kasno u četvrtak poverenje Hrvatskog sabora.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Druga Plenkovićeva vlada dobila povjerenje Sabora

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 24.Jul.2020

Vlada premijera Andreja Plenkovića i njen program dobili su u četvrtak, 23. srpnja, kasno navečer povjerenje Hrvatskog sabora. Nakon cjelodnevne maratonske rasprave za drugu Plenkovićevu Vladu glasalo je 76 zastupnika od ukupno 151, protiv je bilo 59, suzdržanih nije bilo Premijer je na kraju...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Bugarski parlament izglasao rekonstrukciju vlade

Izvor: RTS, 24.Jul.2020

Bugarski parlament podržao je većinom glasova rekonstrukciju vlade, koju je predložio premijer Bojko Borisov. Za promenu četiri ministra glasalo je 116 poslanika, dok ih je 89 bilo protiv. Predsednik Bugarske Rumen Radev traži ostavku vlade. . Borisov je juče smenio...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.