Bugarski parlament izglasao rekonstrukciju vlade

Bugarski parlament podržao je većinom glasova rekonstrukciju vlade, koju je predložio premijer Bojko Borisov. Za promenu četiri ministra glasalo je 116 poslanika, dok ih je 89 bilo protiv. Predsednik Bugarske Rumen Radev traži ostavku vlade.

Borisov je juče smenio ministre finansija, ekonomije, turizma i unutrašnjih poslova, u okviru rekonstrukcije vlade čiji je cilj da zaustavi proteste protiv korupcije na kojima demonstranti već danima traže njegovu ostavku.

Sinoć im se pridružio i bugarski predsednik Rumen Radev.

"Ostavka cele vlade i državnog tužioca prvi su korak ka poštenim izborima i demontaži nemoralnog vladanja zemljom, koje nas je gurnulo na evropsko dno. Neophodno je da oživimo politički proces i modernizujemo zemlju. Potreban nam je novi parlament, jer je sadašnja većina gluva za zahteve građana", rekao je Radev.

Radev: Rekonstrukcija pokušaj kupovine vremena 

Radev je ocenio da je rekonstrukcija vlade pokušaj kupovine vremena.

"Najgora moguća stvar u zemlji i društvu je kad javnost nema poverenja u vladu", rekao je Radev, prenosi BTA.

Ostavku vlade zatražio je predsednik pre desetak dana.

Radev je danas u izjavi novinarima rekao da je najvažnije da sada postoji snažna građanska volja koja će, kako veruje, doprineti povećanju političke volje.

"Potrebna nam je vlada čiji će prioritet biti bezbednost i prosperitet građana Bugarske, a ne interesi poslovnih krugova", rekao je Radev.

субота, 01. јун 2024.
25° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије