Han u novom pokušaju raspetljavanja makedonske političke krize

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 15.Jan.2016, 15:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Han u novom pokušaju raspetljavanja makedonske političke krize

Deponirana, ali ne i aktivirana ostavka premijera Nikole Gruevskog, koju je on petak dostavio predsedniku Sobranja, kao i nerešena pitanja o pročišćavanju izbornih lista i regulaciji medijske sfere su dočekali evrokomesara Johanesa Hana u Makedoniji.

U toku su njegovi odvojeni sastanci sa predstavnicima četiri najveće partije u Makedoniji, a za popodne je zakazan takozvan liderski susret sa predsednicima ovih partija Nikolom Gruevskim, Zoranom Zaevim, Ali Ahmetijem >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Slobodna Evropa << i Menduhom Tačijem.

Očekuje se da će ovaj susret trajati dugo, možda do posle ponoći, zato što na njemu trebaju biti odgovorena sva otvorena pitanja, a ključno je da li će se vanredni izbori održati 24 aprila, kao što je bilo dogovoreno u julu prošle godine.

Vladajuća VMRO DPMNE ostaje pri stavu da nema promjene ovog termina, a opozicioni Socijaldemokratski savez smatra da je ključno da li su ispunjeni svi uslovi za održavanje čistih izbora.

Portparolka komesara Hana, Maja Kocijančić, pre posete je rekla da će on podsetiti političke subjekte u Makedoniji na njihovu obavezu da implementiraju dogovoreno i da obezbede uslove za kredibilne izbore u skladu sa rokovima koji su dogovoreni.

Han će ih podsetiti i na važnost sprovođenja hitnih reformi, o kojima su se isto tako saglasili, istakla je Kocijančić.

Prema dogovoru iz juna i jula, u petak ističe i rok za inauguraciju prelazne vlade, koji je predviđen na 100 dana pre izbora.

Izvršni komitet VMRO DPMNE u četvrtak uveče je doneo odluku da na čelu te vlade, čiji će zadatak biti da pripremi teren za izbore, bude generalni sekretar partije Emil Dimitriev.

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Slobodna Evropa. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Slobodna Evropa. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.