Gruevski i Vučić: Sledi produbljivanje ekonomskih odnosa dve zemlje

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 16.Feb.2015, 17:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Gruevski i Vučić: Sledi produbljivanje ekonomskih odnosa dve zemlje

Odlični politički odnosi su dobra osnova za produbljivanje ekonomskih odnosa, rekli su u ponedjeljak u Skoplju premijeri Makedonije i Srbije Nikola Gruevski i Aleksandar Vučić, nakon održane zajedničke sednice vlada. Bio je to konstruktivan i produktivan sastanak, rečeno je na pres konferenciji.

Potpisano je sedam bilateralnih dogovora, a razgovarano je o evrointegracijama i reformama u obe zemlje, kao i o regionalnim pitanjima.

Dogovoreno je da obe zemlje >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Slobodna Evropa << zajednički rade na projektima koji bi doprineli većem ekonomskom rastu i povećanju broja zaposlenih.

Srspki premijer Vučić je istakao da su veoma bitni zajednički projekti iz infrastrukture, a kao konkretne primere je pomenuo dalekovod od Niša do Štipa i gasnu konekciju između Kumanova i Vranja, kao i istovremeno završavanje koridora 10 u 2016. godini, što bi pomoglo unapređenju međusobnih ekonomskih odnosa.

“Smisao celog našeg skupa jeste pre svega unapređenje ekonomske saradnje. Mi gotovo da nemamo otvorenih političkih pitanja. Dakle, rešavali smo i razgovarali kako da unapredimo našu ekonomsku saradnju i mislim da, kada završimo Koridor 10, to će otvoriti dodatne mogućnosti, da dodatno ubrza sve ekonomske tokove, tokove razmena roba i usluga”, naveo je Vučić.

Vučić je istakao da je razgovarano i o zajedničkoj turističkoj ponudi i o potrebi veće saradnje u energetici i železničkoj infrastrukturi.

Novinare je zanimala i reakcija makedonskog premijera u vezi objavljenih audio materijala od strane lidera opozicionog Socijaldemokratskog saveza Zorana Zaeva, koji tvrdi da je Gruevski naredio prisluškivanje više od 20.000 građana.

Gruevski je rekao da je na pres konferenciji od pre dve nedelje najavio da će Zaev u narednom periodu objavljivati materijale i da za sada ostaje na toj izjavi.

“Prethodno sam imao četiri susreta sa gospodinom Zoranom Zaevim, na kojima me je on informirao da je u saradnji sa stranim obaveštajnim službama došao do materijala koje ima nameru da ih objavljuje ukoliko mu ne omogućimo formiranje tehničke vlade. Ja nisam prihvatio to kao uslov, odbacio sam ga, i zamolio ga da slobodno objavi sve što ima. Tako da, zasada ne bih komentarisao nešto više, ali u narednom periodu ću izaći sa konkretnijim komentarima”, naveo je Gruevski.

Inače, pored zajedničke plenarne sednice vlada, dvojica premijera su imali i tet-a tet susret, a Vučić je primljen i od predsednika države Gjorga Ivanova i od predsednika Sobranja Trajka Veljanovskog.

Ovo je bila druga zajednička sednica vlada Makedonije i Srbije, a prva je održana 3 juna 2013. godine u Beogradu.

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Slobodna Evropa. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Slobodna Evropa. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.