Izvor: B92, 24.Mar.2010, 20:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Gradsko veće Vukovara za ćirilicu

Zagreb -- Gradsko veće Vukovara odbilo je predlog odbornika HDZ-a i Hrvatske stranke prava (HSP) o ukidanju ćirilice i srpskog jezika u službenoj upotrebi u Vukovaru.

Za taj predlog izmene statuta je u utiorak glasalo 13 većnika HDZ-a i HSP-a, što nije bilo dovoljno za natpolovičnu većinu, a protiv su bila tri odbornika Samostalne demokratske srpske stranke (SDSS).

Većnici Socijaldemokratske partije (SDP), njih 13, napustili su sednicu pre glasanja uz objašnjenje >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da je HDZ koji sada traži promenu spornog člana taj isti član ugradio u statut.

Po mišljenju HSP-a, 7 000 potpisa za inicijativu o raspisivanju referenduma o ukidanju ćirilice i srpskog jezika u službenoj upotrebi u Vukovaru bilo bi dovoljno, jer je za pokretanje procedure potrebno najmanje 20 odsto potpisa ukupnog biračkog tela, odnosno 6 600 potpisa.

Zanimljivo je da je potpis na inicijativu dao i gradonačelnik Željko Sabo iz SDP-a, uz tvrdnju da je tim činim hteo da vidi kako funkcionišu demokratski mehanizmi u gradu.

SDSS, ali i mnoge javne ličnosti osudili su taj čin, kao i inicijativu HSP-a, ocenivši je protivustavnom i protivcivilizacijskom.

Predstavnici te stranke su podsetili da je upotreba ćirilice i srpskog jezika kako službenog jezika i pisma regulisana ustavnim zakonom o pravima nacionalnih manjina i drugim zakonskim aktima.

Na osnovu tih dokumenata je izmenjen i statut grada Vukovara u smislu da su ćirilica i srpski jezik službeni.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.