Gradsko veće Vukovara za ćirilicu

Gradsko veće Vukovara odbilo je predlog odbornika HDZ-a i Hrvatske stranke prava (HSP) o ukidanju ćirilice i srpskog jezika u službenoj upotrebi u Vukovaru.

Izvor: B92

Sreda, 24.03.2010.

19:22

Default images

Za taj predlog izmene statuta je u utiorak glasalo 13 većnika HDZ-a i HSP-a, što nije bilo dovoljno za natpolovičnu većinu, a protiv su bila tri odbornika Samostalne demokratske srpske stranke (SDSS).

Većnici Socijaldemokratske partije (SDP), njih 13, napustili su sednicu pre glasanja uz objašnjenje da je HDZ koji sada traži promenu spornog člana taj isti član ugradio u statut.

Po mišljenju HSP-a, 7 000 potpisa za inicijativu o raspisivanju referenduma o ukidanju ćirilice i srpskog jezika u službenoj upotrebi u Vukovaru bilo bi dovoljno, jer je za pokretanje procedure potrebno najmanje 20 odsto potpisa ukupnog biračkog tela, odnosno 6 600 potpisa.

Zanimljivo je da je potpis na inicijativu dao i gradonačelnik Željko Sabo iz SDP-a, uz tvrdnju da je tim činim hteo da vidi kako funkcionišu demokratski mehanizmi u gradu.

SDSS, ali i mnoge javne ličnosti osudili su taj čin, kao i inicijativu HSP-a, ocenivši je protivustavnom i protivcivilizacijskom.

Predstavnici te stranke su podsetili da je upotreba ćirilice i srpskog jezika kako službenog jezika i pisma regulisana ustavnim zakonom o pravima nacionalnih manjina i drugim zakonskim aktima.

Na osnovu tih dokumenata je izmenjen i statut grada Vukovara u smislu da su ćirilica i srpski jezik službeni.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zapad zapretio, Kina uzvratila

Kina je usvojila zakon o carinama kojim želi da osnaži mehanizme odbrane svoje ekomonije nakon pretnji Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije da će reagovati na izvoz jeftinih kineskih proizvoda.

7:59

27.4.2024.

1 d

Podeli: