Gotovina i Markač u Odboru za obeležavanje Oluje

Izvor: RTS, 07.Maj.2015, 13:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Gotovina i Markač u Odboru za obeležavanje "Oluje"

Hrvatski državni vrh se još nije usaglasio o načinu obeležavanja dve decenije od vojno-policijske akcije "Oluja", ali je Vlada donela oduku o osnivanju Odbora za centralno obeležavanje 5. avgusta. Među članovima tog odbora su i mnogi penzionisani generali, učesnici te operacije - Petar Stipetić, Ante Gotovina, Mladen Markač i Marijan Mareković.
Hrvatska 5. avgust slavi kao Dan pobede i domovinske >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja. U akciji "Oluja" poginulo ili nestalo 1.853 Srba, a proterano njih najmanje 220.000.

Članovi Odbora su predsednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović, premijer Zoran Milanović, predsednik Sabora Josip Leko kao i ministri odbrane, unutrašnjih poslova i branitelja, prenosi Tanjug.
Članovi vlade su novinarima rekli da će o načinu i mestu obeležavanja akcije Oluja biti odlučeno glasanjem.
Glasaće, rekli su, da li će taj datum biti obeležen samo ceremonijom u Kninu, zašta se zalaže predsednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović, ili i vojnom paradom u Zagrebu što je predlog premiejra Zorana Milanovića.
Premijer je najavio i da će biti osnovan i organizacioni odbor koji će biti zadužen za sprovođenje dogovorenog, prenosi Hina.
Predsednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović nedavno je izjavila da proslavu Oluje treba održati kao i do sada u Kninu, a vojnu paradu, koju predlaže Vlada, iduće godine u Zagrebu i to 28. maja na Dan oružanih snaga Hrvatske.
Grabar-Kitarović je rekla da je "na sve načine" pokušavala da pronađe zajedničko rešenje, pa je predlagala da parada bude održana 4. avgusta, a središnja proslava u Kninu 5. avgusta, a Vlada je na čvrstom stajalištu da proslava u Kninu i vojna parada u Zagrebu treba da se održe istog dana, 5. avgusta.
Takav stav je, kako je pisala hrvatska štampa, oštro politički podelio Hrvatsku. Branitelji a i glavna opoziciona stranka HDZ protive se, naime, tome da bilo šta ometa i konkuriše "svetinji", proslavi "Oluje" u Kninu.
Zagrebački Večernji list je objavio da su se predstavnici Hrvatskog generalskog zbora složili da predstavnici jedinica koje su učestvovale u Oluji predsednici podnesu raport u Kninu i smatraju da je 28. maj iduće godine dobar alternativni datum za paradu.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Gotovina i Markač u Odboru za obeležavanje Oluje

Izvor: NoviMagazin.rs, 07.Maj.2015

Među članovima tog odbora su i mnogi penzionisani generali, učesncti te operacije - Petar Stipetić, Ante Gotovina, Mladen Markač i Marijan Mareković...Inače, taj datum Hrvatska slavi kao Dan pobede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja...Članovi Odbora su predsednica Republike Kolinda...

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.