Izvor: RTS, 02.Jul.2022, 08:44

Godišnjica stradanja Srba u Bratuncu, patrijarh Porfirije: Ovo mesto je naša rana

U Bratuncu se obeležava 30 godina od stradanja Srba u srednjem Podrinju i Birču. U porti Crkve Uspenja Presvete Bogodorice patrijarh srpski Porfirije služio je svetu arhijerejsku liturgiju. Kod Centralnog spomen-krsta služen parastos za ubijene Srbe i položeni venci. Republika Srpska pamtiće ovakva stradanja, poručio je Milorad Dodik.
Njegova svetost patrijarh srpski Porfirije poručio je u Bratuncu, gde je služio parastos za 3.267 stradalih Srba >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << u srednjem Podrinju i Birču, da je ovo mesto svetinja, golgota srpskog naroda i tačka preispitivanja čovečanstva.

Patrijarh Porfirije je, nakon parastosa koji je služio na groblju u Bratuncu, poručio da Bog podjednako gleda na svakog čovjeka.
"Molimo se za sve žrtve i svu braću i sestre koji su stradali i ovde i drugde, jer su to duše Božije. Ovo mesto je svetinja - mesto molitve i najmudrije i najpriličnije bi bilo da svi kleknemo na ovom mestu i zaćutimo", rekao je patrijarh srpski. 
Patrijarh je rekao da se u stradanjima odmerava granica koja deli dobro i zlo, te napomenuo da su u ratu svi podjednako stradali i da je u njemu poraženo dostojanstvo, a nema dobitnika.
"Ovo mesto je naša rana, a takvih je mnogo", ukazao je patrijarh.
Patrijarh Porfirije je istakao da na ovom mestu treba uputiti molitve za postradale, bez obzira na narode kojem pripadaju, jer su pred Bogom, kako je rekao, svi isti. 
Dodik: Neadekvatan tretman prema srpskim žrtvama   Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik poručio je u Bratuncu da se "na području srednjeg Podrinja i Birča u proteklom Odbrambeno-otadžbinskom ratu desio zločin nad Srbima ne samo u momentu izvršenja, nego i nakon toga, jer su srpske žrtve neadekvatno tretirane", prenosi RTRS.
Dodik je istakao da je prostor Birča i srednjeg Podrinja jedno od stradalničkih mesta i poručio da će Srpska pomagati porodicama stadalih i da će to pamtiti da bi u budućnosti mogla biti ono što hoće.
"Republika Srpska je zavjet svih koji su stradali, a imali su ideju i želju da Srpska postoji i opstane, a mi koji danas vodimo Republiku Srpsku imamo na umu zavjet prema onima koji su stradali da ljubav za Srpsku mora biti još jača i snažnija", rekao je Dodik.
Dodik je istakao da je zahvalan patrijarhu Porfiriju što je danas u Bratuncu na obelježavanju 30 godina od stradanja Srba u srednjem Podrinju i Birču. 
Liturgija i parastos za nastradale Nakon svete arhijerejske liturgije, krenula je litija od hrama do groblja u Bratuncu, gde je patrijarh Porfirije kod Centralnog spomen-krsta služio parastos za 3.267 ubijenih Srba.

Svetu arhijerejsku liturgiju u Hramu Uspenja Presvete Bogorodice, u prisustvu velikog broja vernika, služio je patrijarh Porfirije uz sasluženje mitropolita dabrobosanskog Hrizostoma, arhijereja i sveštenstva. 
Zvaničnici su položiti cveće i vence kod Centralnog spomen-krsta na bratunačkom groblju.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Počelo obilježavanje stradanja Srba u Podrinju, patrijarh služi liturgiju

Izvor: Nezavisne Novine, 02.Jul.2022

​BRATUNAC - U porti Crkve Uspenja Presvete Bogodorice u Bratuncu počela je Sveta arhijerejska liturgija koju služi Njegova svetost patrijarh srpski Porfirije.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.