U Bratuncu obeležavanje 30 godina od srpskog stradanja

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 02.Jul.2022, 02:59

U Bratuncu obeležavanje 30 godina od srpskog stradanja

U Bratuncu se danas obeležava 30 godina od srpskog stradanja u srednjem Podrinju i Birču, a parastos posle liturgije služio je patrijarh srpski Porfirije.

Osim velikog broja građana iz Podrinja, Birča i sa Romanije, parastosu su prisustvovali i srpski član Predsedištva BiH Milorad Dodik, predsednik Vlade Srpske Radovan Višković, ministar rada i boračko-invalidske zaštite Duško Milunović, delegacija Narodne skupštine, državni sekretar u Ministarstvu za rad, zapošlJavanje, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << boračka i socijalna pitanja Srbije Miodrag Kapor, prenosi RTRS.

Parastosu su prisustvovali i predstavnici Trećeg pešadijskog (Republika Srpska puka) Oružanih snaga BiH, politički predstavnici RS i lokalnih zajednica.

Parastosu je prethodila Sveta arhijerejska liturgija u Hramu Uspenja Presvete Bogorodice koju je, u prisustvu velikog broja vjernika, služio patrijarh Porfirije uz sasluženje mitorpolita dabrobosanskog Hrizostoma, arhijereja i sveštenstva.

Za brojne zločine počinjene nad Srbima u srednjem Podrinju i Birču i za 3.267 srpskih žrtava, među kojima su oko polovina bili civili, niko nije odgovarao ni nakon 30 godina.

Organizatori ovog obeležavanja su Odbor Vlade Republike Srpske za obeležavanje tradicije oslobodilačkih ratova, Koordinacioni odbor za obeležavanje 30 godina srpskog stradanja regije Birač i Mitropolija dabrobosanska.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Najava događaja za subotu, 2. juli 2022. godine

Izvor: Capital.ba, 02.Jul.2022

FOTO: Capital BRATUNAC – Obilježavanje 30 godina od stradanja 3.267 Srba u srednjem Podrinju i Birču. Obilježavanju će prisustvovati delegacija Narodne skupštine Republike Srpske, ministar rada i boračko-invalidske zaštite Duško Milunović i drugi politički predstavnici Srpske i Srbije: –...

Nastavak na Capital.ba...

Godišnjica stradanja Srba u Bratuncu, patrijarh Porfirije: Ovo mesto je naša rana

Izvor: RTS, 02.Jul.2022

U Bratuncu se obeležava 30 godina od stradanja Srba u srednjem Podrinju i Birču. U porti Crkve Uspenja Presvete Bogodorice patrijarh srpski Porfirije služio je svetu arhijerejsku liturgiju. Kod Centralnog spomen-krsta služen parastos za ubijene Srbe i položeni venci. Republika Srpska pamtiće...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.