Genetski modifikovana soja uništena uz pomoć specijalaca

Izvor: Press, 01.Sep.2010, 07:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Genetski modifikovana soja uništena uz pomoć specijalaca

Fitosanitarna inspekcija juče je prinudno uništila genetski modifikovanu soju u selu Ratkovo u opštini Odžaci, koje je trebalo da bude obavljeno još 18. avgusta, ali je tada odloženo zbog protesta uzgajivača
Paori iz Ratkova u opštini Odžaci, tako, nisu uspeli da sačuvaju genetski modifikovanu soju na svojim njivama, koju su juče tokom noći i ujutro uništili inspektori Ministarstva poljoprivrede, uz pomoć specijalnih policijskih >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << snaga.
Ratkovčani su u avgustu tri puta sprečili inspekciju, kojoj ni policijsko obezbeđenje nije pomoglo da istanjira GMO soju na njihovim poljima, tako što su traktorima blokirali prilaze atarskim putevima. Oni su posle toga nastavili da stražare ne bi li i svaki naredni put zaustavili inspektore, ali su ih ovi iznenadili jer su pod okriljem noći stigli sa specijalcima koji su blokirali sve poprečne ulice u selu i sve puteva ka njivama, gde je, kako je i čvrsto obećao direktor Generalnog inspektorata Ministarstva poljoprivrede Dušan Pajkić, GMO soja „bez pardona uništena".
Pajkić je izjavio da je ove godine u Srbiji otkriveno stotinak parcela zasejanih GMO sojom, od čega više od polovine u Zapadnobačkom okrugu, i to najviše u Ratkovu - 46. On je kazao da je zakonom zabranjeno gajenje GMO useva, te da je, uprkos žestokom opiranju Ratkovčana, soja na njihovim poljima morala da bude uništena.
Zemljoradnici u Ratkovu su zapanjeni upadom na njihova polja. Retki paori koji su uspeli da se probiju do njiva imali su žestok sukob s policajcima. Vera Milanović kaže da je neobjašnjivo zbog čega je modifikovana soja uništena kad se zna da je naša država uvozi, da se od nje pravi sojina sačma s legalnom GMO oznakom i da je njeno seme svima dostupno.

Nastavak na Press...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.