Gazda preti samospaljivanjem

Izvor: Politika, 21.Okt.2008, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Gazda preti samospaljivanjem

Agonija radnika UNIS „Fabrike mašina” Novo Goražde potpis

Novo Goražde – U očekivanju konačne odluke Osnovnog suda Sokolac o otvaranju stečaja u UNIS „Fabrici mašina" Novo Goražde, a po zahtevu fabričkog sindikata, većinski vlasnik i direktor Branko Dobrnjac putem štampe preti „kako će se spaliti, jer ne može da dozvoli da bez posla ostanu 33 radnika”!

– Prava istina je da se Dobrnjac plaši stečaja jer će tek >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << tada na videlo izaći sve njegove mutne radnje i malverzacije. Priča da nas žali i da će time izgubiti poslove, a od maja 20 radnika je zbog nedostatka posla poslao na čekanje, nakon čega je 18 radnika otpustio. Četiri otkaza je, čak, doneo 19. septembra, mada je dan pre u fabrici pokrenut predstečajni postupak – rekao je Nenad Šekarić, predsednik fabričkog sindikata, na konferenciji za štampu, kojoj je prisustvovalai Ljubinka Knežević, predsednik regionalnog sindikata Višegrad. Tom prilikom se čulo da je jedini spas za ovu fabriku uvođenje stečajnog postupka, kako bi se zaustavila dugogodišnja samovolja i rasprodaja od strane vlasnika većinskog dela ove firme Branka Dobrnjca i njegovih brojnih sponzora.

Sindikalci se posebno žale što je Dobrnjac, i pored sudske zabrane, i u toku predstečajnog postupka nastavio sa rasprodajom mašina, repromaterijala i ostale imovine.

– Sa svojim ljudima noću upada u fabriku i izvozi gotove mašine, koje prodaju u bescenje na goraždanskom otpadu „Trgosirovina”, i to kao staro gvožđe. Pre nekoliko dana, opet noću, izvukao je sav kancelarijski nameštaj – priča VK majstor Miro Milović.

Nenad Šekarić je podsetio da je Branko Dobrnjac Fabriku mašina, koja je knjigovodstveno vredela preko 7.000.000 maraka, kupio za samo 30.000 maraka, čime je postao većinski vlasnik 65 odsto kapitala u njoj!

– Preuzeo je obavezu da zadrži sve radnike i uloži u razvoj pola miliona maraka, a on je podigao dva kredita od Vlade RS po 250.000 maraka, od čega je najveći deo završio na računu njegove firme „Klenik” u Gradiški, gde je prebacio i zatečeni repromaterijal vredan 1.500.000 maraka – tvrdi Šekarić.

Raniji predsednik fabričkog sindikata Slobodan Mitrović, koji je kao i aktuelni predsednik Nenad Šekarić već dobio otkaz, kaže da su svi vrsni majstori Fabrike mašina za Dobrnjca „horda neradnika i bundžija”, samo zato što traže svoja prava i plate za svoj rad.

– Prošle zime radili smo u hladnoj fabričkoj hali na minus 10 stepeni Celzijusovih, a uoči Božića, na temperaturi od čak minus 18. Tada smo zbog neisplaćenih minimalnih plata pokrenuli poslednji, 20. po redu štrajk u ovoj fabrici – kaže Mitrović.

Sve vreme borbe za osnovna radnička prava, kako kaže Ljubinka Knežević, uz radnike Fabrike mašina Novo Goražde bio je Sindikat Republike Srpske.

– Početkom ove godine uz posredovanje predsednika Saveza sindikata RS Ranke Mišić okončali smo štrajk, ali nakon toga Dobrnjac nije ispoštovao ništa od dogovorenog. Zato, u situaciji kad se svakim danom gomilaju obaveze prema radnicima, Sindikat RS podržava otvaranje stečaja, jer će se samo tako zaustaviti samovolja vlasnika i pronaći ozbiljniji strateški partner koji bi pokrenuo proizvodnju i zaposlio ove ljude koji su na ivici egzistencije – izjavila je Kneževićeva.

S. Heleta

[objavljeno: 22/10/2008]

Nastavak na Politika...






Povezane vesti

Odluka o otvaranju stečaja u fabrici iz Novog Goražda do kraja oktobra

Izvor: Capital.ba, 21.Okt.2008

NOVO GORAŽDE, U 'Unisu', fabrici mašina iz Novog Goražda postoje uslovi za otvaranje stečaja, a fabrika duguje 1,5 miliona maraka. Stečaj se može spriječiti ako vlasnik i direktor fabrike Mirko Dobrnjac isplati po šest plata radnicima i poveže im staž od 2000. godine.   Ovo je našem listu...

Nastavak na Capital.ba...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.