Evropski sud opominje Sloveniju zbog izbrisanih

Izvor: S media, 13.Jul.2010, 19:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Evropski sud opominje Sloveniju zbog izbrisanih



Evropski sud za ljudska prava je ukazao da vlasti Slovenije još nisu ispunile odluke svog Ustavnog suda i ispravile nepravdu nanetu gradjanima izbrisanim iz registra gradjana u vreme proglašenja nezavisnosti, preneto je danas u Ljubljani.


Država time krši Evropsku konvenciju o ljudskim pravima zbog čega Sud nalaže da se nepravda ispravi izdavanjem dopunskih odluka, javila je agencija STA.

Evropskom sudu se obratila grupa izbrisanih sa prvopotpisanim >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << Mustafom Kurićem, koja je upozorila da su izbrisanima uskraćene mogućnosti sticanja državljanstva Slovenije, odnosno zadržavanja statusa stalnih stanovnika. Oni su državi prigovorili kršenje nekoliko članova Evropske konvencije o ljudskim pravima.

Sud je konstatovao da su tužitelji 26. februara 1992. godine bili izbrisani iz registra stalnog stanovništva, a da su do tada živeli u skladu sa članom 8 Konvencije, koji govori o pravu na privatni i porodični život.

Sud je utvrdio i da slovenačke vlasti nisu želele da regulišu status izbrisanih u skladu sa odlukama slovenačkog Ustavnog suda koji je presudio da se izbrisanima vrate sva izgubljena prava.

Evropski sud konstatuje da u celini još nije primenjena dopuna slovenačkog Zakona o uredjivanju statusa državljana drugih država, naslednica SFRJ.

Tako nisu bili efikasni pokušaji ispravljanja nepravde nanete izbrisanima, smatra evropski sud.

Slovenija je, prema Sudu, prekršila članove 8 i 13 Konvencije o ljudskim pravima, a nije ni odlučila o pitanju odštete jer je to pitanje, kako piše u odluci Suda, odloženo.

Sud za ljudska prava nije nadležan da ukaže na koji način država treba da ispravi nepravdu i koje mere da donese.

Uprkos tome, Sud konstatuje da država Slovenija mora hitno usvojiti mere za ispravljanje nepravde nanete utvrdjenim nezakonitostima.

Prema mišljenju Suda, država mora da položaj izbrisanih reguliše donošenjem dopunskih odluka. Te odluke bi njihov status regulisale retroaktivno.

Podeli ovu vest sa prijateljima na FACEBOOK-u klikom na dugme.

Povezane vesti

Slovenija vratila gradjanski status za 2500 ljudi

Sedamnaest godina od "brisanja"

Komentari

Ostavi komentar Nema komentara

Nastavak na S media...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Evropski sud ponovo opomenuo Sloveniju zbog izbrisanih

Izvor: Blic, 13.Jul.2010

Evropski sud za ljudska prava je ukazao da vlasti Slovenije još nisu ispunile odluke svog Ustavnog suda i ispravile nepravdu nanetu građanima izbrisanim iz registra građana u vreme proglašenja nezavisnosti, preneto je danas u Ljubljani...Država time krši Evropsku konvenciju o ljudskim pravima zbog...

Nastavak na Blic...

Europski sud opomenuo Sloveniju

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 14.Jul.2010, 09:31

Slovenija nije ispunila odluke svog Ustavnog suda i ispravila nepravdu nanijetu građanima izbrisanim iz registra građana u vrijeme proglašenja neovisnosti, upozorio je Europski sud za ljudska prava. "Država time krši Europsku konvenciju o ljudskim pravima zbog čega Sud nalaže da se nepravda...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.