Evakuacija u Banjaluci zbog bombe (FOTO + VIDEO)

Izvor: Mondo, 27.Sep.2015, 14:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Evakuacija u Banjaluci zbog bombe (FOTO + VIDEO)

U Banjaluci je danas uspešno izvučena avionska bomba od 466 kilograma, zaostala iz Drugog svetskog rata, koja se nalazila u Vrbasu ispod Gradskog mosta.

Iz Gradske uprave Banjaluka za MONDO je potvrđeno da je bomba stigla na poligon Manjača, gde će danas biti uništena.

Prostor oko Gradskog mosta je bio blokiran, a građani su evakuisani.

"Akcija koju smo planirali više od mesec dana izvedena je veoma uspešno, odgovorno i profesionalno od strane >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << svih učesnika. Već smo deblokirali prostor, građani mogu da se polako vraćaju u svoje domove, a bomba se nalazi na predelu Manjače i biće danas u toku dana uništena", rekao je na današnjoj konferenciji za novinare gradonačelnik Banjaluke Slobodan Gavranović.

On se zahvalio svim medijskim kućama i novinarima koji su pomogli u obaveštavanju građana, snagama bezbednosti, predstavnicima Civilne zaštite i deminerskom timu, kao i stanovnicima u ugroženoj zoni koji su morali da napuste svoje prostorije, navodeći da prilikom evakuacije na terenu nije zabeležen nijedan problem.

Načelnik Centra javne bezbednosti (CJB) Banjaluka Boško Pandža rekao je da je u obezbeđivanju prostora učestvovalo više od 350 pripadnika CJB, 40 pripadnika Civilne zaštite i 15 deminera.

Pomoćnik direktora Republičke uprave civilne zaštite Dragan Kos rekao je da je akcija, koja je počela u 9 časova, završena u 10 časova, i to pre nego što su očekivali.

Kos je posebno pohvalio deminere koji su nosili glavni teret akcije i napomenuo da je ovo bila jedna od kompleksnijih akcija zbog gusto naseljene lokacije.

Reporter MONDA prešao je preko Gradskog mosta oko 8 časova, a na njemu su već bili prisutni demineri, pripadnici Civilne zaštite i policajci. U zoni 800 metara oko mosta policajci su bili raspoređeni na svakih 50-ak metara, vreme je bilo kišno i tmurno, a na ulicama skoro da nije bilo automobila i prolaznika.

POVEZANE VIJESTISablasno pusta Banjaluka (FOTO)

Za vreme trajanja akcije i "bezbedni" dijelovi Banjaluke bili su prilično pusti. Pogledajte snimke praznih ulica grada koje je zabilježio naš fotograf Vedran Ševčuk.

S obzirom na to da je reč o bombi velike razorne snage, uoči akcije vađenja upućen je poziv stanovništvu koje živi u rejonu od 400 metara od mosta da u ranim jutarnjim časovima napuste stambene objekte, jer će biti na snazi zabrana kretanja i boravka u zatvorenom i na otvorenom.

Zabrana kretanja i boravka na otvorenom važila je i za širi rejon od 800 metara od mosta. Procjenjuje se da u ovim zonama živi više od 10.000 stanovnika.

slova, Vatrogasna brigada, Dom zdravlja, Ronilački klub "Buk" i brojne druge institucije.

Pogledajte VIDEO:



Izvor: You Tube

Nastavak na Mondo...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.