Dve decenije od zločina u Sarajevu

Izvor: B92, 26.Okt.2013, 12:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dve decenije od zločina u Sarajevu

Sarajevo -- Danas se obležava 20 godina od ubistva Sarajlija srpske nacionalnosti.

Njih su u jami Kazani na Trebeviću kod Sarajeva ubili vojnici pod komandom komandanta 10. Brdske brigade Armije BiH Mušana Topalovića Cace

Topalović se smatra odgovornim za ubistva hrvatskih i srpskih civila u Sarajevu koje je on sa pripadnicima svoje brigade iz stanova odvodio na područje Trebevića kod duboke jame zvane Kazani, gde su bacana tela ubijenih.

Bošnjački politički >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << vrh je zbog zločina koje je Topalović počinio nad civilima naredio 26. oktobra 1993. da se izvede akcija njegovog hapšenja. Akcija je imala naziv "Trebević".

Prilikom pokušaja hapšenja Topalovića, 26. oktobra 1993, poginulo je devet vojnika i policajaca Armije BiH. Topalović je konačno uhapšen i ubijen dan kasnije u pokušaju bekstva.

Za zločine na Kazanima, na kazne od 10 meseci do šest godina zatvora, do sada je osuđeno 14 vojnika Armije BiH. Iz jame na Kazanima nakon rata su izvađeni posmrtni ostaci 29 osoba.

Potpredsednik Federacije BiH Svetozar Pudarić danas će obići lokalitet Kazani i položiti cveće na mesto stradanja nevinih Sarajlija, uglavnom srpske nacionalnosti. Pudarić je u novembru 2011. predao Gradskoj upravi Sarajeva inicijativu za podizanje spomen-obeležja na Kazanima, ali ta inicijativa nije realizovana.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Godišnjica zločina nad Srbima u Sarajevu

Izvor: RTS, 26.Okt.2013

Prošlo je 20 godina od kada su Sarajlije srpske nacionalnosti ubili vojnici pod komandom komandanta 10. Brdske brigade Armije BiH Mušana Topalovića Cace u jami Kazani na Trebeviću kod Sarajeva. ..Danas se obležava 20 godina od ubistva Sarajlija srpske nacionalnosti, koje su u jami Kazani na Trebeviću...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.