Subota, 26.10.2013.

12:20

Dve decenije od zločina u Sarajevu

Danas se obležava 20 godina od ubistva Sarajlija srpske nacionalnosti.

Izvor: Beta

Default images

Njih su u jami Kazani na Trebeviću kod Sarajeva ubili vojnici pod komandom komandanta 10. Brdske brigade Armije BiH Mušana Topalovića Cace

Topalović se smatra odgovornim za ubistva hrvatskih i srpskih civila u Sarajevu koje je on sa pripadnicima svoje brigade iz stanova odvodio na područje Trebevića kod duboke jame zvane Kazani, gde su bacana tela ubijenih.

Bošnjački politički vrh je zbog zločina koje je Topalović počinio nad civilima naredio 26. oktobra 1993. da se izvede akcija njegovog hapšenja. Akcija je imala naziv "Trebević".

Prilikom pokušaja hapšenja Topalovića, 26. oktobra 1993, poginulo je devet vojnika i policajaca Armije BiH. Topalović je konačno uhapšen i ubijen dan kasnije u pokušaju bekstva.

Za zločine na Kazanima, na kazne od 10 meseci do šest godina zatvora, do sada je osuđeno 14 vojnika Armije BiH. Iz jame na Kazanima nakon rata su izvađeni posmrtni ostaci 29 osoba.

Potpredsednik Federacije BiH Svetozar Pudarić danas će obići lokalitet Kazani i položiti cveće na mesto stradanja nevinih Sarajlija, uglavnom srpske nacionalnosti. Pudarić je u novembru 2011. predao Gradskoj upravi Sarajeva inicijativu za podizanje spomen-obeležja na Kazanima, ali ta inicijativa nije realizovana.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Palo 600 ratnih aviona: Rusi se oglasili

Ruske trupe uništile su 600 ukrajinskih ratnih aviona i 1.300 višecevnih raketnih bacača od početka Specijalne vojne operacije u Ukrajini, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

20:30

16.5.2024.

1 d

Svet

Totalni raspad: Ljudi beže iz Ukrajine

U Lavovoskoj oblasti u Ukrajini na granici sa Poljskom, nastao je pravi kolaps usled saobraćajnih gužva koje čine stotine automobila, prenosi TV kanal Obsšćestvenoe, pozivajući se na predstavnicu lokalnog pograničnog odreda Aleksandru Kučkovsku.

19:58

17.5.2024.

23 h

Podeli: