Izvor: RTS, 26.Jul.2021, 19:37

Dvadeset pet godina zatvora za nasilje u Sobranju

Sud u Severnoj Makedoniji doneo je presude na ukupno 25 godina zatvora za četvoricu nekadašnjih visokih funkcionera zbog učestvovanja u izazivanju nasilja u Sobranju 27. aprila 2017. godine.
Za delo ugrožavanje ustavnog poretka i bezbednosti, osuđeni su raniji predsednik Sobranja Trajko Veljanoski, koji je dobio šest i po godina zatvora, bivši ministri Mile Janakijeski i Spiro Ristovski kojima su izrečene kazne od šest godina i tri meseca zatvora, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << dok je nekadašnji direktor Uprave za bezbednost i kontraobaveštavanje službe (UBK) Vladimir Atanasovski osuđen na šest godina zatvora, prenose makedonski mediji.

Incident se dogodio tokom postizbornih političkih nemira u aprilu 2017. godine kada je oko sto demonstranata, od kojih su neki bili maskirani, upalo u zgradu Parlamenta u glavnom gradu Skoplju, kako bi sprečili izbor novog predsednika Sobranja.
U napadu na Parlament povređeno je na desetine novinara i poslanika, uključujući tadašnjeg opozicionog lidera Zorana Zaeva, šefa socijaldemokrata i aktuelnog makedonskog premijera.
U vezi sa ovim slučajem, nedostupan sudu je ostao nekadašnji premijer i lider VMRO-DPMNE Nikola Gruevski, koji je, kako je navedeno tokom suđenja, pozvao građane preko medija da izađu na ulicu.
Gruevski je u bekstvu – u Budimpešti, gde je dobio politički azil.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.