Duraković: Morao sam da se izvinim zbog budala

Izvor: RTS, 14.Jul.2015, 18:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Duraković: Morao sam da se izvinim zbog budala

Napad na srpskog premijera Aleksandra Vučića u Memorijalnom centru u Potočarima najoštrije je osudio Organizacioni odbor za obeležavanje godišnjice zločina u Srebrenici. Iz Odbora je poručeno da će se razmotriti da se ubuduće komemoracije održavaju bez zvanica.
Vučić i članovi srpske delegacije na komemoraciji 11. jula u Potočarima su brutalno napadnuti verbalno i fizički kamenjem, obućom, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << flašama sa vodom, a ni četiri dana nakon tog događaja nema nagoveštaja ko su organizatori i vinovnici.

Predsedavajući Odbora i načelnik Opštine Srebrenica Ćamil Duraković je novinarima u Srebrenici, nakon hitne vanredne sednice, rekao da je ovaj događaj, zbog masovnosti, prerastao nivo lokalne zajednice, prenosi Tanjug.
"Razmišljamo da sami sa porodicama nastradalih ubuduće obavljamo komemoracije bez pozivanja zvanica, ili da vlast u BiH preuzme odgovornost za organizovanje ovog skupa", naveo je Duraković.
Ponovio je da je Odbor ogorčen činjenicom da je nekolicina narušila jedan dostojanstveni trenutak, što je odvuklo pažnju sa žrtava.
Organizacioni odbor smatra da nije odgovoran za, kako kažu, incident koji se dogodio sa srpskom delegacijom, jer su za bezbednost bile zadužene institucije na nivou BiH. Nadležne su pozvali da hitno okončaju istragu i odgovorne privedu pravdi.
Organizacionom odboru je zamereno mnogo toga u vezi sa mestom gde je bila bina za zvanice, kao i sa stazom kojima su se kretale.
Duraković je, međutim, za portal Klix.ba rekao da su sve bezbednosne agencije imale priliku da intervenišu mnogo ranije i eventualno da traže izmene.
Naveo je da su binu i rute kretanja proveravale agencije gotovo svih delegacija koje su nameravale da dođu u Srebrenicu, te da je u junu to učinila i Vučićeva prethodnica i protokol.
"Obišli su sve i niko nije imao zamerki, a sada naknadno kažu da je to bio propust", rekao je Duraković.
Zaključeno je da je Odbor dao maksimum u organizaciji komemoracije, kao i da je sada sve u rukama istražnih organa.
Duraković je naglasio da je Vučić civilizovano primljen u Potočarima od porodica žrtava, a da se on lično izvinio premijeru Srbije za sramotu koja nije smela da se dogodi.
"Morao sam da se izvinim zbog budala koje su došle odnekud i zloupotrebile komemoraciju i ukop, što se nikad nije događalo, i to je nas kao domaćine sve zateklo i zaprepastilo", rekao je Duraković, preneli su mediji u BiH.
"Moramo brinuti o budućnosti i suživotu na ovom prostoru i ponašati se u skladu sa tradicijom, jer ovo nije vašar nego komemorativni skup koji zahteva dostojanstvo", preneo je Duraković stav Organizacionog odbora.
Duraković je istakao da je Organizacioni odbor analizirao organizaciju priprema komemoracije i zahvalio svim građanima i delegacijama koji su došli da odaju počast i prisustvuju ukopu 136 identifikovanih osoba, izuzev onima koji su napravili nered i napali premijera Srbije.
Habibović: Dženaza za porodice i one koji žale
Član ovog odbora Munir Habibović rekao je da nije potrebno da se na komemoraciji okuplja 50.000 ljudi, od kojih neki dolaze da prave probleme.
"Dženaza je za porodice i one koji zaista žale za žrtvama. Dok smo mi sami vodili brigu o redu unutar Memorijalnog centra, nije bilo incidenata na komemoracijama. Ne treba nam ovde neko iz Bužima i drugih mesta ko dolazi da pravi probleme jer mi želimo da i nakon 11. jula ovde mirno živimo", poručio je Habibović.
Prema njegovim rečima, porodice nastradalih su prihvatile Vučića, pa ako su to učinile majke, drugi nisu imali pravo da se obračunavaju na bilo koji način i brukaju porodice i sve koji su vezani i učestvuju u organizaciji komemoracije.
Dženazi je, konstatovano je, prisustvovalo blizu 70.000 osoba koje su došle u 392 autobusa i blizu 6.000 putničkih automobila. Među njima je bilo i 10.000 učesnika Marša mira, te 500 motociklista i 300 biciklista. Takođe, bilo je prisutno i više od 100 delegacija.
Inače, premijer Aleksandar Vučić pozvao je članove Predsedništva BiH da što skorije dođu u zajedničku posetu Srbiji.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Organizacioni odbor komemoracije u Srebrenici osudio napad na Vučića

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 14.Jul.2015

Na vanrednoj sjednici Organizacionog odbora za obilježavanje 11. jula 1995. godine, 20. godišnjice genocida nad Bošnjacima “Sigurne zone UN-a“ Srebrenica (OO) usvojen je zaključak prema kome se osuđuje napad na premijera Srbije Aleksandra Vučića, dok se u drugom zaključku navodi da su članovi...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Gan: London pogrešio, rezolucija vodi u sukobe

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 15.Jul.2015, 08:56

Sekretar Britansko-srpske privredne komore u Beogradu Džejms Gan osudio je napad na premijera Srbije Aleksandra Vučića u Potočarima na komemoraciji žrtvama zločina u Srebrenici 1995. godine i rekao da je Bosni i čitavom regionu potrebno pomirenje, a nikako novi sukobi..."Premijer Aleksandar Vučić...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.