Dunja Mijatović: Ubrzati pripreme za spomenik deci ubijenoj u Prijedoru 1992.

Izvor: NoviMagazin.rs, 31.Maj.2020, 17:07

Dunja Mijatović: Ubrzati pripreme za spomenik deci ubijenoj u Prijedoru 1992.

Komesarka Saveta Evrope za ljudska prava Dunja Mijatović pozvala je vlasti Prijedora povodom Dana belih traka da ubrzaju pripreme za izgradnju spomenika posvećenog deci ubijenoj 1992. godine u tom gradu Bosne i Hercegovine.

"Sećamo se hiljada ljudi, među kojima su 102 deteta, ubijenih u Prijedoru 1992. godine. Pozdravljam rad branilaca ljudskih prava na čuvanju sećanja na žrtve i pozivam lokalne vlasti da ubrzaju pripreme za spomenik ubijenoj deci", napisala je Mijatović >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << na Tviteru.

U znak sećanja na Bošnjake i Hrvate iz Prijedora, ubijene tokom rata u BiH, danas se u tom i još nekim gradovima BiH obeležava Dan belih traka.

Vlasti su putem Radio Prijedora 31. maja 1992. naredile da sve nesrpsko stanovništvo okači na svoje kuće bele čaršave i da na ruke vežu bele trake.

Istog dana osnovan je i logor Omarska, kroz koji je prošlo više od 3.300 zatvorenika.

Tokom rata devedesetih godina u Prijedoru je ubijeno više od 3.000 Bošnjaka.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.