Dragiša Mijačić: Kurti srušio sopstvenu Vladu

Izvor: VOA, 26.Mar.2020, 21:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dragiša Mijačić: Kurti srušio sopstvenu Vladu

Mediji u Srbiji danas se uglavnom informativno bave situacijom na Kosovu i padom vlade Aljbina Kurtija. Bez mnogo komentara podseća se na dešavanja poslednjih dana i nedelja na Kosovu, na sukob između predsednika i premijera, to jest Hašima Tačija i Aljbina Kurtija, a koordinator Nacionalnog konventa o EU za Poglavlje 35 Dragiša Mijačić u izjavi za Glas Amerika ističe da je sam Kurti najviše doprineo padu svoje Vlade: "Mislim da je Kurti dosta dugo čekao da dođe na mesto premijera Kosova, najzad je došao u tu poziciju, moje je mišljenje da se on prosto nije snašao u toj situaciji. On se ponašao autokratski, ponašao se na način da je želeo da ima potpunu kontrolu nad svim procesima. Sa druge strane, on nije imao dovoljno političke snage, niti političku moć u samom parlamentu, ili u biračkom telu - i umesto da pokušava da nađe neki kompromis sa LDK kao svojim partnerom, on je krenuo sa nekim agresivnim merama i to je rezultiralo samim padom Vlade", kaže Mijačić. U stanju globalne pandemije, pad kosovske Vlade je prošao bez mnogo komentara zvaničnog Beograda. Dijalog Srbije i Kosova odavno ne postoji, borba protiv koronavirusa bacila je na potpunu marginu pokušaje da se dijalog obnovi, a po mišljenju Dragiše Mijačića borba protiv pandemije mogla bi pozitivno da utiče na odnose Beograda i Prištine. "Korona virus može da bude jedan prekretnica, tačka saradnje između kosovske i srpske vlasti, i treba iskoristiti tu jednu šansu za saradnju. Dijalog je obustavljen, ja prosto ne verujem da dok traje ova pandemija može da dođe do obnove bilo kakvih pregovora. Prosto je fokus na očuvanju života, ekonomije i naših društava. Šta će se desiti nakon korone, to ne možemo da znamo u ovom trenutku. Tu su izbori u Srbiji, tu su izbori u Americi", naglašava koordinator Nacionalnog konventa o EU za Poglavlje 35. Na kraju, Mijačić u razgovoru za Glas Amerike primećuje da se Aljbin Kurti kao premijer više bavio pokušajima da učvrsti svoju vlast, nego borbom protiv pandemije i da je i to jedan od razloga za njegov pad. Posle jučerašnje smene Kurti ostaje na sceni samo kao tehnički premijer, a pobednik u ovoj igri, kosovski predsednik Hašim Tači već je najavio konsultacije o novom premijeru.
Pogledaj vesti o: Hašim Tači,   Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na VOA...






Povezane vesti

Kako borba protiv korone utiče na dijalog Beograda i Prištine?

Izvor: Danas, 26.Mar.2020

Dijalog Srbije i Kosova odavno ne postoji, borba protiv korona virusa bacila je na potpunu marginu pokušaje da se dijalog obnovi, a po mišljenju koordinatora Nacionalnog konventa o EU za Poglavlje 35 Dragiše Mijačića, borba protiv pandemije mogla bi pozitivno da utiče na odnose Beograda i Prištine.

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.