Dragan Vasiljković osuđen na 15 godina zatvora

Izvor: NoviMagazin.rs, 26.Sep.2017, 14:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dragan Vasiljković osuđen na 15 godina zatvora

Jedan od vođa srpskih paravojnih formacija tokom rata u Hrvatskoj, Dragan Vasiljković, poznat kao kapetan Dragan, danas je pred sudom u Splitu proglašen krivim za ratne zločine nad hrvatskim vojnicima i civilima.

Vasiljković je osuđen na 15 godina zatvora, javili su lokalni mediji.

Optužnica ga je teretila za ratne zločine počinjene sredinom 1991. u zatvoru u Kninu, kao i 1993. u Bruškoj, kod Benkovca, gde je mučio, zlostavljao i ubijao zarobljene pripadnike >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << hrvatske vojske i policije.

Takođe se tereti da tokom jula 1991. u Glini, u dogovoru s komandantom tenkovske jedinice JNA, izradio plan napada na tamošnju policijsku stanicu, kao i na okolna naselja.

U optužnici se navodi i da su tokom napada oštećeni i uništeni civilni objekti, hrvatsko stanovništvo naterano na beg, opljačkana imovina i ubijeni i ranjeni civili.

Među nastradalima je bio i nemački novinar Egon Skotland, koji je poginuo 1991. godine na ulazu u Glinu.

Vasiljković je u završnoj reči prošle sedmice odbacio krivicu, a sudski proces nazvao "opsesivno fašističkim progonom".

On je rekao i da je žrtva montiranog političkog procesa i da mu je oduzeto 12 godina života, koliko je trebalo Australiji da odluči o njegovom izručenju Hrvatskoj.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Povezane vesti

Đurić: Presuda Draganu Vasiljkoviću je šamar srpskom narodu

Izvor: NoviMagazin.rs, 26.Sep.2017

Potpredsednik Glаvnog odborа Srpske nаpredne strаnke (SNS) Mаrko Đurić rekao je danas da je presuda kojom je jedan od vođa srpskih paravojnih formacija tokom rata u Hrvatskoj Dragan Vasiljković osuđen na 15 godina zatvora, još jedan u nizu "šamara srpskom narodu"...Jedan od vođa srpskih...

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.