Dogovor vlade i opozicije u CG o srpskom jeziku u školama

Izvor: Studio B, 15.Avg.2011, 18:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dogovor vlade i opozicije u CG o srpskom jeziku u školama

Dogovorom vlade i opozicije postignutim u Podgorici u školama u Crnoj Gori od naredne godine biće omogućena nastava na srpskom jeziku i drugim jezicima u službenoj upotrebi.

Premijer Igor Lukšić je novinarima nakon sastanka sa opozicijom pojasnio da je će se u školama kao obavezan učiti crnogorski jezik, a da će nastava biti omogućena i na srpskom jeziku kao i na drugim jezicima u službenoj upotrebi: hrvatskom, albanskom i bosanskom.

"Dogovorom se poštuje >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << Ustav i ne prenebregava činjenica da je srpska jezička zajednica najbrojnija u Crnoj Gori", kazao je Lukšić i istakao da je dogovor sa opozicijom "krupan iskorak ka otklanjanju prepreka" za dalju integraciju Crne Gore u EU.

Izjednačavanje srpskog i crnogorskog jezika u školama kao i izmene Zakona o državljanstvu uslov su opozicije za podršku izbornom zakonu, od čijeg usvajanja zavisi dobijanje datuma za početak pregovora o članstvu sa EU. Parlament je krajem jula sedmi put odbio da usvoji izborni zakon i usaglasi ga sa Ustavom, što je dovelo u pitanje dobijanje datuma za pregovore o članstvu.

Lukšić je najavio da će vlada uskoro inicirati izmene Zakona o opštem obrazovanju, kazao da očekuje nastavak dogovora oko izbornog zakona na skupštinskom kolegijumu i izrazio nadu da će stranački organi opozicionih partija prihvatiti današnji dogovor sa vladom. Premijer je naveo da sporazum sa opozicijom podrazumeva da se još jednom u okviru izbornog zakona "razmotre" elementi afirmativne akcije za pripadnike albanskog i bošnjačkog naroda.

Lukšić je rekao bi izmene Zakona o državljanstvu podrazumevale "koncipiranje lakšeg modela sticanja državljanstva za one koji su u biračkom spisku, a nemaju državljanstvo Crne Gore".

Nastavak na Studio B...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.