Đurić: Aljbin Kurti - opasnost za region

Izvor: NoviMagazin.rs, 17.Nov.2019, 15:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Đurić: Aljbin Kurti - opasnost za region

Direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo Marko Đurić izjavio je danas da kandidat za premijera Aljbin Kurti iz dana u dan potvrđuje koliku opasnost predstavlja po stabilnost regiona i čitave Evrope.

Đurić je rekao da Kurtijev cilj nije bolji život Albanaca, već "nanošenje štete Srbiji i srpskim nacionalnim interesima".

"On po diktatorskim receptima iz 30-ih godina prošlog veka obesmišljava princip >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << mirnog rešavanja kriza i dijaloga, poručujući da ne želi razgovore s Beogradom, već dijalog o dijalogu, što je eufemizam za potpuni izostanak dijaloga", ocenio je Đurić u pisanoj izjavi.

U izjavi piše da se Kurti "sprda" s međunarodnom zajednicom i njenim nastojanjima da pomogne stvaranje zone stabilnosti i sigurnosti na Zapadnom Balkanu, što mu "za sada uspeva i prolazi bez ikakvih sankcija".

"Njegova jasna namera je da u što većoj meri svojim fašističkim porukama i potezima ekstremizuje i militarizuje Albance kako bi u budućnosti svoj velikoalbanski projekat mogao da nametne pod pretnjom sile", piše Đurić.

Istakao je da Srbija "nikada neće posustati pred pretnjama neprijatelja demokratije i mira", i uložiće politička, diplomatska i "sva druga sredstva koja su joj na raspolaganju" da bi "obuzdala piromana Kurtija i njegove najekstremnije pristalice".

Po rečima Đurića, predsednik Srbije Aleksandar "Vučić je čvrst garant da će svaka mogućnost izbegavanja sukoba sa albanskim ekstremistima biti iskorišćena".

Posle ocene da je "Kurti odavno izašao iz okvira mirnodopske retorike i političke prakse", Đurić je naveo da je "poslednji trenutak da se složnom međunarodnom akcijom jedan palikuća spreči u svojim opasnim namerama".

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.