Đukanović: Problem samo sa Srbijom

Izvor: B92, 25.Apr.2009, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Đukanović: Problem samo sa Srbijom

Milo Đukanović (FoNet, arhiva)

Zagreb, Sofija -- Premijer Crne Gore Milo Đukanović izjavio je da njegova država u ovom trenutku ima jedino otvoren problem diplomatskih odnosa sa Srbijom.

Đukanović je u intervjuu za zagrebački "Večernji list" rekao da ne veruje da će problem u odnosima sa Srbijom, zbog priznanja nezavisnosti Kosova, usporiti proces evropskih integracija, ali >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da smatra da su dobri odnosi sa susedima važan element odgovornosti države koja želi biti deo razvijenijih integracija.

Govoreći o takozvanoj duvanskoj aferi, u kojoj je i on spominjan kao učesnik, Đukanović je rekao da je ona lansirana iz Beograda, kako bi se sprečila nezavisnost Crne Gore.

"Sa beogradske lansirne rampe plasirana je prema svima koji su hteli biti od pomoći, od zagrebačkog "Nacionala" do italijanskih i nekih drugih zapadnih medija", rekao je on.

Tadić i Vujanović o saradnji

Predsednik Crne Gore Filip Vujanović, na poziv predsednika Srbije Borisa Tadića, posetiće Beograd 18. maja, a Podgorica bi uskoro mogla da imenuje ambasadora u Srbiji, objavljeno je posle sastanka predsednika Srbije i Crne Gore u Sofiji.

Energetski samit u Sofiji bio je prilika da se, prvi put nakon što je Crna Gora priznala nezavisnost Kosova, sretnu predsednici Srbije i Crne Gore.

Na sastanku je izgledalo kao da su nesporazumi rešeni, a rezultat toga jeste da u Beograd 18. maja stiže predsednik Crne Gore Filip Vujanović. Ipak, predsednik Srbije je ukazao na to da postoje tačke o kojima dve države nemaju istovetno mišljenje, ali i da to ne znači da ne bi trebalo tragati za mogućnostima zajedničkog života.

Čini se da je razrešen i problem crnogorskog ambasadora u Beogradu, jer je crnogorski predsednik najavio da će ta država uskoro predložiti ambasadora u Srbiji.

"Mi očekujemo da će se iz Crne Gore ubrzo staviti predlog za imenovanje ambasadora i uvjereni smo da će on ići u jednoj proceduri koja je primjerena odnosu dve države i da će se brzo dobiti agreman od strane predsednika Srbije”, rekao je Vujanović.

"Mi smo dali već agreman ambasadoru Makedonije, nema nijednog razloga da se tako nešto ne desi kada je u pitanju i Crna Gora i mi samo čekamo to tehničko rešenje”, naveo je Tadić.

Osim o rešavanju političkih problema, dva predsednika razgovarala su i o mogućnostima saradnje između dve zemlje u oblasti energetike i potencijalima luke Bar.

I Tadić i Vujanović naglasili su da se svakako neće odustati od međusobne saradnje kada je reč o elektroenergetskim projektima.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.