Đukanović: Ne treba žuriti sa potpisivanjem Temeljnog ugovora sa SPC

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 30.Jun.2022, 16:24

Đukanović: Ne treba žuriti sa potpisivanjem Temeljnog ugovora sa SPC

Predsednik Crne Gore Milo Đukanović izjavio je danas da su se u javnosti pojavile različite intepretacije nacrta Temeljnog ugovora sa SPC, ali da je ubeđen da niko ne dovodi u pitanje opravdanost njegovog potpisivanja.

Takođe, poručio je da, ipak, ne treba žuriti i brzopleto izbegavati mogućnost za javni razgovor na tu temu, kao i da je optimista da Crna Gora ima demokratski kapacitet da reši >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << i mnogo teže izazove od tog.

Đukanović je odgovarajući na pitanje novinara na NATO samitu u Madridu da li je video nacrt Temeljnog ugovora, rekao da je pre izvesnog vremena dobio jedan nepotpun tekst Temeljnog ugovora kao radnu veziju koja je nastala u nekom radnom timu u vladi.

To je bio tek početak pisanja tog dokumenta, trebalo ga je dopisati, kao i u delu koji mora da obavi država i ispregovarati sa, kako je rekao, tom verskom zajednicom.

Kaže da je ostalo još dosta vremena da svako odnosno stručna javnost kaže svoje mišljenje o tom dokumentu.

Moskva računa na proruske sentimente u zemljama Zapadnog Balkana

Predsednik Crne Gore Milo Đukanović izjavio je danas da Kremlj pokušava da sruši evropsko jedinstvo i sistem vrednosti, zbog čega želi prostor za prodor u svakom delu kontinenta, uključujući i Zapadni Balkan.

Rusija pretpostavlja da su države regiona demokratski slabe i računa na proruske sentimente u tim zemljama, rekao je Đukanović u Madridu, gde učestvuje na samitu šefova država i vlada članica NATO.

Poruka Moskve i Ukrajini i zemljama Zapadnog Balkana je da nemaju slobodu izbora sopstvene budućnosti, izjavio je Đukanović.

Prema njegovim rečima, Zapadni Balkan je našao mesto u novom Strateškom konceptu NATO, usvojenom na samitu, što pokazuje da region ima izuzetan značaj za evropsku stabilnost.

To će biti podsticaj vladama regiona da istraju u borbi za demokratiju i ostvarenje članstva u evroatlantskoj porodici, naveo je Đukanović, uz ocenu da je napad Rusije na Ukrajinu istovremeno atak na evropski sistem vrednosti.

Obaveza je svakog Evropljanina da odbrani pravo na slobodu, izjavio je Đukanović.

"Video sam juče da su se pojavile različite interpretacije, ali ubeđen sam da niko ne dovodi u pitanje opravdanost potpisivanja tog ugovora. To je civilizovan odnos između države i svake verske zajednice. Neopravdano je da do sada nema potpisanog tog ugovora. Znam pouzdano da ga je 2010. ili 11. vlada premijera Igora Lukšića nudila SPC kao i drugim verskim zejednicama, ali da ga je SPC odbijala sa argumentacijom da nema potrebe da potpisuju ugovor sa državom koju je ona stvorila", naveo je Đukanović.

Dodao je da je jasno o kakvoj je prirodi nesporazuma reč.

"Sada smo na zajedničkom stanovištu da je taj sporazum potrebno potpisati i ubeđen sam da, takođe, ne treba žuriti, brzopleto izbegavajući mogućnost za javni razgovor na tu temu. To svakako nije najvažnije pitanje za CG i njenu budućnost već da deblokira pregovarački proces i da ide ka Evropi i posvećeno radi na svom ekonomskom, institucionalnom i demokratskom razvoju", poručio je Đukanović.

Napomenuo je da je sticajem okolnosti to postalo važno političko pitanje na domaćoj političkoj sceni.

"I zato moramo odgovoriti toj važnosti i da se dozvoli svima da se uključe u razgovor na tu temu, a onda svako da obavi svoj deo posla", rekao je on i dodao da vlada treba da vodi računa o interesima države Crne Gore, a crkva o svojim interesima.

Kaže da mu se čini da se u tim nastupima zaboravlja šta je čiji ugao gledanja i odgovornost pošto se, kako je rekao, često mogu čuti tonovi koji bi pre pripadali drugoj strani.

"Optimista sam i potpuno sam ubeđen da je CG u prethodne dve godine pokazala da ima jasan demokratski kapacitet i za mnogo teže izazove od ovog. I ubeđen sam da treba spustiti tenzije. Ne treba medijski prenaglašavati važnost ovog pitanja, već ostaviti onima koji su pozvani da napišu ugovor od dvadesetak članova i da se konačno to skine sa dnevnog reda", zaključio je predsednik CG.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Đukanović: Vlada da brine o interesima države, spustiti tenzije

Izvor: NoviMagazin.rs, 30.Jun.2022

Predsednik Crne Gore Milo Đukanović izjavio je da je sporazum sa Srpskom pravoslavnom crkvom (SPC) potrebno potpisati, ali ne treba brzopleto žuriti, te da vlada mora da brine o onome što su interesi države Crne Gore kao i da je potrebno spustiti tenzije, a da Temeljni ugovor nije najvažnije pitanje...

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.