Đorđe Ivanov predsednik Makedonije

Izvor: B92, Beta, 06.Apr.2009, 17:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Đorđe Ivanov predsednik Makedonije

Skoplje, Beograd -- Novi predsednik Makedonije je Đorđe Ivanov. Prema konačnim rezultatima, za njega je glasalo 437000 građana, tj. 63 odsto izašlih na izbore.

Njegov protivkandidat, Ljubomir Frčkoski, kandidat Socijaldemokratskog saveza Makedonije, dobio je podršku 252 000 birača, tj. 36 odsto glasova. Tridesetak minuta posle ponoći Ivanov je proslavio svoju pobedu.

"Tri glavna prioriteta na kojima ću raditi su integracije u EU, u NATO alijansu, i rešenje >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << spora zbog imena sa Grčkom”, poručio je Ivanov koji će na predsedničku funkciju stupiti 12. maja.

Javnosti se obratio i Ljubomir Frčkoski, koji se građanima zahvalio za mirne izbore bez ozbiljnih incidenata.

(FoNet)

Tadić čestitao Ivanovu

Predsednik Republike Srbije Boris Tadić čestitao je Đorđu Ivanovu pobedu na predsedničkim izborima u Republici Makedoniji.

"Najiskrenije Vam čestitam pobedu na predsedničkim izborima. Siguran sam da ćemo raditi na učvršćivanju dobrosusedskih i prijateljskih odnosa, na dobrobit građana Srbije i Makedonije'', navodi se u čestitki predsednika Tadića.

"Ivanovu čestitam pobedu i Bog neka je na pomoć Makedoniji”, rekao je Frčkovski.

VMRO-DPMNE je osvojio i skoro apsolutnu vlast na lokalnim izborima, dobivši čak 55 gradonačelničke funkcije, ali i vlast u glavnom gradu - Skoplju. Opozicioni socijaldemokratski savez je izvojio pobedu u samo devet opština.

Na velikom broju osvojenih glasova se zahvalio premijer Nikola Grujevski.

"VMRO-DPMNE je dobila dosad najveću podršku na lokalnim izborima. Ona za nas predstavlja ne samo pobedu, nego i obavezu prema svim građanima”, naveo je Grujevski.

Novim gradonačelnicima je pobedu čestitao i vršilac dužnosti predsednika Socijaldemokratskog saveza Makedonije, Zoran Zaev.

On se zahvalio građanima koji su glasali za njegovu stranku i pored, kako kaže, svih političkih pritisaka ali i zloupotrebe javne administracije i policije.

Svima ostalima Zaev se obratio rečima: "Potpunu i apsolutnu vlast dali ste vladajućoj VMRO-DPMNE. Čitavu odgovornost za dalju sudbinu ove zemlje sada imaju oni.”

Cenzus kao najspornije pitanje na ovim izborima je ipak bio ostvaren jer je na glasanje izašlo oko 42 odsto građana.

Prema makedonskom zakonu, da bi se izabrao novi šef države dovoljno je da izađe 40 odsto glasačkog tela.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Zatvorena birališta u Makedoniji

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 05.Apr.2009, 22:37

U Makedoniji su u 19 časova zatvorena birališta u drugom krugu predsedničkih i lokalnih izbora, a prema podacima nevladine organizacije MOST, do 18 časova na izbore je izašlo 39,37 odsto birača. Državna izborna komisija koja jo&scaron ..

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Ivanov vodi, Albanci bojkotovali izbore

Izvor: Cafe.ba, 06.Apr.2009

Predsednički kandidat vladajuće stranke VMRO-DPMNE Đorđe Ivanov vodi na izborima u Makedoniji održanim u nedelju, pokazuju prvi rezultati Državne izborne komisije (DIK).

Nastavak na Cafe.ba...

Ivanov pobednik na izborima

Izvor: Radio 021, 06.Apr.2009

Kandidat VMRO DPMNE za predsednika Makedonije Đorđe Ivanov pobedio je u drugom krugu predsedničkih izbora Ljubomira Frčkovskog iz Socijaldemokratskog saveza. Odziv u drugom krugu predsedničkih i lokalnih izbora u Makedoniji u nedelju je bio 43 odsto. Državna izborna komisija ocenila je da je glasanje...

Nastavak na Radio 021...

Đorđe Ivanov novi predsjednik Makedonije

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 06.Apr.2009

Kandidat VMRO-DPMNE Đorđe Ivanov novi je predsjednik Makedonije, pošto je u drugom krugu izbora osvojio najviše glasova.Prema podacima koje je saopćila makedonska Državno izborno povjerenstvo. Ivanov je u drugom krugu predsjedničkih izb ..

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Đorđe Ivanov novi predsednik Makedonije

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 06.Apr.2009

SKOPLJE - Kandidat VMRO-DPMNE Đorđe Ivanov je novi predsednik Makedonije...Prema najnovim podacima koje je saopštila Državna izborna komisija, on je pobednik na predsedničkim izborima, pošto je na jučerašnjem glasanju, u drugom krugu, osvojio 437.455 glasova, dok je njegov konkurent Ljubomir...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Kandidat VMRO-DPMNE novi predsednik Makedonije

Izvor: EMportal, 06.Apr.2009

Kandidat VMRO-DPMNE Đorđe Ivanov pobedio je na juče održanim izborima za predsednika Makedonije sa osvojenih 437.445 glasova, nasuprot kandidatu opozicionog Socijaldemokratskog saveza Makedonije Ljubomiru Frčkovskom, koji je dobio 252.195 glasova.

Nastavak na EMportal...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.