Direktorka TV Crne Gore podnela ostavku

Izvor: RTS, 16.Apr.2016, 09:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Direktorka TV Crne Gore podnela ostavku

Radojka Rutović, direktorka TV Crne Gore, ističe da je ostavka njena lična odluka i lični doprinos u traženju izlaza u kojoj se nalazi Crna Gora, odnosno prevazilaženju "poslednje prepreke za politički dogovor" između dela opozicije i vlasti o uslovima održavanja parlamentarnih izbora.
Ostavku Rutovićeve najenergičnije je tražila Socijaldemokratska partija (SDP), donedavni koalicioni partner u >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << vladi Demokratske partije socijalista (DPS).

SDP je prva pozdravila ostavku direktorke TV Crne Gore, uz ocenu da je to početak "oslobađanja" te medijske kuće od navodnog služenja jednoj partiji (DPS-u).
Sada već bivša direktorka TV Crne Gore ocenila je da njena ostavka "neće izlečiti ničiju sujetu, niti ulepšati sliku u ogledalu" predsednika SDP-a i parlamenta Ranka Krivokapića, ali i "vitezova iz drugih partija" koji su "horski" tražili njenu ostavku.
Naglašava da je upravo Krivokapić "čovek koji je na najbezobzirniji način uzurpirao Skupštinu na čijem je čelu gotovo već 15 godina", protiv nje vodio hajku, pod formom jačanja demokratskih procesa u Crnoj Gori.
Podsetivši da je Krivokapić ranije zamerao Televiziji Crne Gore i njoj samoj zbog tretmana njegovih političkih aktivnosti u TV Dnevniku, Rutovićeva je navela da će biti "zanimljivo ko će biti novi krivac u novoj seriji političkih poraza koji čekaju" Krivokapića.
Kritikovala je i crnogorsku vlast zbog toga što je pristala na političku trgovinu "onim čime se u demokratskom svetu ne trguje – nezavisnim institucijama i javnim medijskim servisom".
Kako Rutovićeva ističe, njenom ostavkom, pod pritiskom dela opozicije i pristajanjem vlasti na to, "urušava se ideja institucionalne nezavisnosti" Radio-televizije Crne Gore.
"Ostaje žal što je i Savet RTV Crne Gore ne samo skrštenih ruku posmatrao, nego, s vremena na vreme, i raspirivao i podsticao neviđenu hajku na uređivačku politiku tog medija", naglasila je Rutovićeva.
Predlog političkog sporazuma dela opozicije i vlasti u Crnoj Gori o uslovima održavanja parlamentarnih izbora pripremljen je odavno, ali se na njegovo potpisivanje čekalo upravo zbog ispunjenja zahteva da Rutovićeva podnese ostavku.
Pomenuti politički sporazum predviđa ulazak dela opozicije u Vladu Crne Gore koja bi do izbora imala karakter "vlade izbornog poverenja".
Predstavnici opozicije će ući i u uprave važnih državnih preduzeća.
Međupartijski sporazum treba da bude ozakonjen posebnim zakonom, što su neki eksperti za ustavno pravo ocenili kao uzurpaciju Ustava Crne Gore.
Prema tim ocenama, sporazum koji će potpisati partije ne može biti stariji od Ustava Crne Gore, a upravo neke njegove odredbe znače suspenziju na određeni način samog Ustava.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Mila "ruše" iz senke

Izvor: Večernje novosti, 16.Apr.2016

DVESTA mesta u ključnim oblastima (potpredsedničko u vladi, četiri ministarska mesta, visoke funkcije u javnim preduzećima i drugim službama) pripašće delu opozicije (Demos, Ura, SDP, Pozitivna) koja mesecima vodi pregovore sa predstavnicima vlasti (DPS) oko stvaranja fer uslova za održavanje...

Nastavak na Večernje novosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.