Diplomatija imperativa: Poništiti Rezoluciju Narodne skupštine RS

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 08.Jun.2009, 16:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Diplomatija imperativa: Poništiti Rezoluciju Narodne skupštine RS

SARAJEVO - Visoki predstavnik Valentin Incko doputovaće danas u Banjaluku na razgovore sa zvaničnicima Republike Srpske.

Kako piše list "Dnevni avaz", visoki predstavnik tokom susreta sa političkim predstavnicima tog entiteta Bosne i Hercegovine preneće jasnu poruku da Rezolucija Narodne skupštine RS od 14. maja mora biti poništena!

Abtidejtonsko i neprihvatljivo

Tokom razgovora s Miloradom Dodikom i drugim čelnicima RS Incko namerava >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << istaći da su stavovi RS neprihvatljivi te ponoviti da su oni antidejtonski i - opasni!

Stoga, kako se najavljuje, Incko će zahtevati poništavanje Rezolucije Narodne skupštine RS o nadležnostima prenesenim na BiH.

Sa sličnom porukom u Banjaluku sutra dolaze i francuska ambasadorka Mariz Bernio i britanski ambasador Majkl Tejtem.

Njih dvoje nemaju nikakvih dilema kada je Rezolucija u pitanju te će se pridružiti Inckovom zahtevu da bude poništena.

Premijer u škripcu

Ostaje, međutim, pitanje šta će zvaničnici RS odgovoriti. Oni su iskazali spremnost na kompromis, ali su suočeni s odlučnim zahtevom međunarodne zajednice u BiH da Rezolucija mora biti poništena.

Za takvo nešto vladajući SNSD nema podršku u ostalim strankama te se Dodik našao u škripcu.

Istina, naruku mu ide stav Evropske unije da ne treba računati na bonska ovlašćenja. U takvom stavu posebno prednjači visoki predstavnik za zajedničku spoljnu politiku i sigurnost Havijer Solana.

On je u nekoliko navrata ponovio uverenje da su "bonska ovlašćenja stvar prošlosti" i da "nisu instrument za 21. vek".

No, ono što u Banjaluci ne znaju jeste poruka Incku iz Brisela da se Solana neće umešati, niti ga sprečiti da, ako bude morao, poseže za ovim instrumentom.

Ipak, diplomate su sklonije pregovorima i dogovoru nego daljnjem zaoštravanju situacije.

Takođe, ne žele baš pristati na delimično popuštanje Banjaluke, već insistiraju na stavu da Rezolucija NSRS od 14. maja mora biti poništena.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Inckovo pismo ultimativno

Izvor: S media, 08.Jun.2009

Predsednik Narodne skupštine Republike Srpske Igor Radojičić obavestio predstavnike parlamentarnih stranaka o sadržini pisma koje mu je povodom skupštinski zaključaka o efektima prenetih nadležnosti sa entitetskog na državni nivo, uputio visoki predstavnik u BiH Valentin Incko. ..Predstavnici...

Nastavak na S media...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.