Inckovo pismo ultimativno

Izvor: S media, 08.Jun.2009, 20:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Inckovo pismo ultimativno

Predsednik Narodne skupštine Republike Srpske Igor Radojičić obavestio predstavnike parlamentarnih stranaka o sadržini pisma koje mu je povodom skupštinski zaključaka o efektima prenetih nadležnosti sa entitetskog na državni nivo, uputio visoki predstavnik u BiH Valentin Incko.

Predstavnici stranaka su ocenili da je Inckova poruka "više ultimativna, nego što daje prostor za kompromis" i ukazali da zaključi parlamenta RS ne smeju biti poništeni.

Predstavnik >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << Srpske demokratske stranke Mladen Kršić rekao je da je pismo visokog predstavnika "ultimativno" i ocenio da će sledeće, ako bude upućeno, biti još ultimativnije.

Predsednik Srpske radikalne stranke RS Milanko Mihajlica smatra da se radi o "dobro osmišljenom scenariju koji ima za cilj pripremu terena za izmenu Ustava BiH u toku ove godine".

Predsednici Socijalističke partije RS i Partije demokratskog progresa nazvali su spekulacijama tvrdnje da se razmišlja o promeni naziva skupštinskih zaključaka u "deklaraciju" koja ne bi imala obavezujući karakter čime bi se problem rešio "bezbolno".

Predsednik parlamenta RS Igor Radojičić, iz vladajućeg Saveza nezavisnih socijaldemokrata, nije se obratio novinarima. Konsultacije se nastavljaju sutra.

Visoki predstavnik u BiH Valentin Incko zatržio je od Narodne skupštine RS da do 11. juna poništi svoje zaključke kojima traži reviziju prenetih nadležnosti sa entitetskog na državni nivo BiH, jer se tim zaključcima "ugrožava sistem raspodele nadležnosti izmedju države i entiteta utvrdjen Ustavom BiH".

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.