Dikić negirao umešanost u navodni pokušaj udara u Crnoj Gori

Izvor: RTS, 06.Sep.2017, 10:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dikić negirao umešanost u navodni pokušaj udara u Crnoj Gori

Penzionisani general Žandarmerije Srbije Bratislav Dikić negirao je na suđenju u Višem sudu u Podgorici da je deo kriminalne organizacije koja je u oktobru prošle godine pripremala nasilnu smenu vlasti u Crnoj Gori.
Dikić je u sudnici kazao da je optužnica "neosnovana, lažna, izmišljena"i da je "najobičnija bajka". On je izrazio nadu da će njeni "autori odgovarati", a specijalnog tužioca Milivoja >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Katnića optužio za pritiske tokom istrage.

"Nikada nisam bio pripadnik kriminalne organizacije i nikada neću ni biti", kazao je Dikić kome je, po tvrdnjma advokata, pogoršano zdravlje, ali se odlučio da iznese odbranu i ne utiče na tok suđenja.
Iznošenjem odbrane u Višem sudu u Podgorici danas je počelo suđenje grupi od 14 crnogorskih, srpskih i ruskih državljana, optuženih da su pripremali i učestvovali u pripremi zavere na dan prošlogodišnjih parlamentarnih izbora, a koja je za cilj imala nasilnu smenu vlasti, proglašenje izborne pobede opozicionog Demokratskog fronta (DF) i likvidaciju tadašnjeg premijera Mila Đukanovića.
Dikić je prvi od 14 optuženih koji je izneo odbranu pred sudom u Podgorici. Za suđenje vlada veliko interesovanje javnosti i direktno ga prenose sve crnogorske televizije, što je prvi put u istoriji crnogorskog pravosuđa.
Penzionisani komandant policije se oči u oči susreo sa glavnim specijalnom tužiocem Milivojem Katnićem koji mu je, otkriveno je danas, nudio da bude "aboliran" ukoliko "opozove grupu koja je došla u Crnu Goru".
"Odbio sam, jer nisam imao koga da opozovem. Nisam znao za bilo kakav kriminalni plan", saopštio je Dikić, koji je od suda tražio da mu "zbog pogoršanog zdravlja" ukine pritvor u kojem je od oktobra prošle godine.
Advokati penzionisanog policijskog generala kažu da Dikić boluje od kancera i da mu se stanje pogoršalo.
Dikić je saopštio da ne poznaje Ruse Eduarda Šišmakova i Aleksandra Popova za koje Tužilaštvo tvrdi da su pripadnici ruske obaveštajne službe i koji su označeni za organizatore neuspele ruske zavere, koja je u saradnji sa opozicionim Demokratskim frontom (DF) i grupom srpskih državljana, prema optužnici, trebalo da izazove haos u Crnoj Gori kako bi se sprečio ulazak zemlje u NATO.
On je pred sudom ispričao da ne poznaje nikoga iz Demokrarskog fronta, čiji su lideri optuženi za umešanost u navodni pokušaj terorizma, te da od 14 optuženih poznaje Aleksandra Sinđelića, zaštićenog svedoka i Kristinu Hristić, koja je sa njim došla u Crnu Goru uoči prošlogodišnjih oktobarskih izbora.
"U Crnu Goru sam došao radi molitve za zdravlje u manastiru Ostrog... Skup srpske braće u Podgorici mi je bio usputan", tvrdio je Dikić pred sudom.
Prema optužnici Dikić je trebalo da po proglašenju izbornih rezultataima, na anti-NATO skupu opozicionog Demokratskog fronta ispred Skupštine Crne Gore, "drži na okupu druge pripadnika kriminalne organizacije i upravlja njima u sukobu s policijom radi nasilnog upada u Skupštinu".
Bivši čelnik policije je kazao da je Sinđelića upoznao u Nišu, u oktobru prošle godine, te da mu on nije govorio ni o kakvom kriminalnom planu za nasilnu smenu vlasti u Crnoj Gori, već je pomenuo protest "srpske zajednice" protiv NATO-a u Podgorici.
Dikić je kazao da misli da je Sinđelić bio "instruisan" i da ga je s ciljem "molio" da dođe u Crnu Goru i govori na skupu protiv NATO. U sudnici je bilo 10 od 14 optuženih.
Nakon što je Dikić izneo odbranu,i kad su s pitanjima krenulu tužioci, iz sudnice su zbog dobacivanja izbačeni funkcioneri DF-a. Sudnicu su napustili uz reči: "Dno dna" i "Ovo je sramota".
U odustvu se sudi ruskim državljanima Eduardu Šišmakovu i Vladimiru Popovu, označenim za organizatore neuspelog plana, kao i srpski državljani Nemanja Ristić i Predrag Bogićević, koje je Srbije odbila da izruči Crnoj Gori.
Suđenje se nastavlja sutra u 9 sati.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

DRŽAVNI UDAR U CRNOJ GORI Dikić i pored bolesti iznosi odbranu: Daću sve od sebe da se ova neosnovana optužba razotkrije

Izvor: Blic, 06.Sep.2017

U Višem sudu u Podgorici danas je počelo iznošenje odbrane optuženih za navodno planiranje terorističkih napada u Crnoj Gori, oktobra prošle godine. Penzionisani komandant Žandarmerije Srbije Bratislav Dikić saopštio je da će izneti odbranu i pored toga što je njegovo zdravsten stanje, po...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.