DRŽAVNI UDAR U CRNOJ GORI Dikić i pored bolesti iznosi odbranu: Daću sve od sebe da se ova neosnovana optužba razotkrije

Izvor: Blic, 06.Sep.2017, 10:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

DRŽAVNI UDAR U CRNOJ GORI Dikić i pored bolesti iznosi odbranu: Daću sve od sebe da se ova neosnovana optužba razotkrije

U Višem sudu u Podgorici danas je počelo iznošenje odbrane optuženih za navodno planiranje terorističkih napada u Crnoj Gori, oktobra prošle godine. Penzionisani komandant Žandarmerije Srbije Bratislav Dikić saopštio je da će izneti odbranu i pored toga što je njegovo zdravsten stanje, po tvrdnjama advokata, pogoršano.

"Ne želim da moje zdravstveno stanje utiče na tok postupka. Neću otežavati tok postupka o spreman sam da iznesem odbranu... Daću sve od sebe da se >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << ova neosnovana optužba razotkrije", saopštio je Dikić na početku suđenja u Višem sudu u Podgorici.

Njegov advokat Milan Petrović rekao je da zbog zdravstvenog stanja Dikića neće tražiti odlaganje suđenja, ali je kazao da je njegovo stanje pogoršano i da su lekari, koji su imali uvid u njegove najnovije nalaze s kraja avgusta, konstatovali da ima "indicija o recidivu kancera", zbog čega je tražio da se pronađe način za Dikićevo adekvatno lečenje.

Petrović je tražio od suda da naloži zatvorrskim vlastima da odbrani dostave medicinsku dokumentaciju kako bi sud imao uvid u ta dokumenta.

U Višem sudu u Podgorici počelo je suđenje grupi od 14 crnogorskih, srpskih i ruskih državljana, optuženim da su pripremali i učestvovali u pripremi zavere na dan prošlogodišnjih parlamentarnih izbora , a koja je za cilj imala nasilnu smenu vlasti, proglašenje izborne pobede opozicionog Demokratskog fronta (DF) i likvidaciju tadašnjeg premijera Mila Đukanovića.

U sudnici su specijalni tužilac Milivoje Katnić i desetorica optuženih među kojima i lideri DF-a Andrija Mandić i Milan Knežević.

U odsustvu se sudi ruskim državljanima Eduardu Šišmakovu i Vladimiru Popovu, koji su označeni za organizatore neuspelog plana, kao i srpskim državljanima Nemanji Ristiću i Predragu Bogićeviću, koje je Srbije odbila da izruči Crnoj Gori.

Suđenje direktno prenosi nekoliko televizija u Crnoj Gori.

Početak suđenja je bio zakazan za jul, ali je odložen na zahtev pojedinih optuženih da pripreme odbranu.

Ruskim državljanima će se suditi u odsustvu, a stavlja im se na teret "stvaranje kriminalne organizacije i terorizam u pokušaju", za šta je predviđena kazna zatvora do 15, odnosno 20 godina.

Među optuženima su bivši komandant srpske žandarmerije Bratislav Dikić, okrivljen za učešće u planiranju terorističkih napada, te državljani Srbije Nemanja Ristić i Predrag Bogićević, optuženi da su pomagali Rusima u pripremi terorističkog plana.

Ključni svedoci Tužilaštva, Mirko Velimirović sa Kosova i Aleksandar Sinđelić iz Beograda, otkrili su tužilaštvu namere grupe. Velimirović je uslovno osuđen, a Sinđeliću je dodeljen status svedoka saradnika.

Sporazume o priznanju krivice ranije je s Tužilaštvom potpisalo osam srpskih državljana koji su pristali da u zatvoru provedu po pet meseci. Oni su osuđeni za stvaranje kriminalne organizacije.

Prema njihovim iskazima, plan je bio da nasilno uđu u zgradu Skupštine i čekaju dalja naređenja, ako opozicioni Demokratski front (DF) izgubi na parlamentarnim izborima.

Prema optužnici, deo zavere su i čelnici najvećeg protivnika članstva Crne Gore u NATO-u, čelnici opozicionog Demokratskog fronta Andrija Mandić i Milan Knežević. Oni su sa još sedam osoba optuženi za stvaranje kriminalne organizacije za šta je predviđena maksimalna zakonska kazna do 15 godina.

Svi optuženi su odbacili navode optužnice, dok Demokratski front tvrdi da je reč o "montiranom političkom procesu" s ciljem "eliminacije" tog saveza sa političke scene.

Kremlj je ranije odbacio bilo kakvu povezanost zvaničnih ruskih institucija sa ovim slučajem.

Pojedini britanski mediji su uoči nastavka suđenja objavili fotografije ruskih agenata Šišmakova i Popova sa svedokom Sinđelićem navodno snimljene u Beogradu neposredno uoči hapšenja u Podgorici.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Dikić negirao umešanost u navodni pokušaj udara u Crnoj Gori

Izvor: Beta, 06.Sep.2017

Penzionisani general Žandarmerije Srbije Bratislav Dikić negirao je danas na sudjenju u Višem sudu u Podgorici da je deo kriminalne organizacije koja je oktobra prošle godine pripremala nasilnu smenu vlasti u Crnoj Gori.Dikić je u sudnici kazao da je optužnica "neosnovana, lažna, izmišljena",...

Nastavak na Beta...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.