Danas nove konsultacije kod predsednice Hrvatske

Izvor: Studio B, 22.Dec.2015, 09:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Danas nove konsultacije kod predsednice Hrvatske

Ni na četvrti krug konsultacija kod predsednice Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović, koji na Pantovčaku počinje u 9.00 sati, niko neće doći sa potpisima podrške 76 izabranih saborskih zastupnika da bude mandatar vlade.

Dodatno vreme radi dogovora o tome od predsednice zatražiće Most nezavisnih lista i koalicija Hrvatska raste. To je rezultat događaja na relaciji Most - Hrvatska raste - Domoljubna koalicija, tokom kojih su obe koalicije u proteklih nekoliko dana Mostovom >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << predlogu tripartitne vlade kazale i "da" i "ne", javlja Index.hr.

Na kraju, takve vlade neće biti, a razgovore o sastavljanju saborske većine i vlade nastavili su Most i Hrvatska raste, koji će od predsednice danas zatražiti još nekoliko dodatnih dana za dogovor.

To su juče potvrdili čelnici dve strane, Božo Petrov i Zoran Milanović, uvereni u skoro postizanje konačnog dogovora.

Petrov je pritom kazao da će ime mandatara biti poznato "u trenutku kad se definišu sve stvari".

Prema nezvaničnim informacijama, Milanović je Mostu ponudio potpise poslanika koalicije Hrvatska raste sa kojima bi Petrov danas otišao na Pantovčak, a iz Mosta mu je odgovoreno da im za to treba još neko vreme.

Prema Ustavu Hrvatske, predsednica dođeljuje mandat za sastavljanje vlade osobi koja, na temelju raspodele zastupničkih mesta u Hrvatskom saboru i obavljenih konsultacija, uživa poverenje većine svih zastupnika.

Nakon trećeg kruga konsultacija Grabar-Kitarović je upozorila da je vremena "sve manje" i da neće dopustiti da odugovlačenje proizvede nesagledive posledice po stabilnost države.

Četvrti krug konsultacija sa čelnicima parlamentarnih stranaka i izabranim saborskim zastupnicima počinju na Pantovčaku u 09 sati i predviđeno je da će trajati do 12.30, nakon čega će se predsednica Hrvatske obratiti javnosti.

 

Nastavak na Studio B...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.