Crna Gora u Savetu Evrope

Izvor: B92, 11.Maj.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Crna Gora u Savetu Evrope

Strazbur -- Crna Gora je primljena danas u Savet Evrope, kao 47. članica nastarije evropske organizacije.

Na svečanosti u sedištu SE u Strazburu, dobrodošlicu najmlađoj evropskoj državi poželeo je generalni sekretar te organizacije Teri Dejvis, koji je pozvao Crnu Goru da što pre ratifikuje sva ključna dokumenta SE, počev od Konvencije o zaštiti ljudskih prava, do Konvencije o borbi protiv trgovine ljudima.

Ministar spoljnih poslova Crne Gore Milan Roćen >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ocenio je da je danas veliki dan za tu zemlju i izrazio nadu da će ona moći i dalje da računa na podršku Saveta Evrope u ispunjavanju obaveza koje je današnjim prijemom preuzela.

Roćen je podsetio na referendum o samostalnosti Crne Gore, na kojem se ona, kako je rekao, opredelila za partnerski odnos sa evropskim institucijama i organizacijama.

On je naglasio da je Crna Gora jedina od bivših republika SFRJ očuvala mir i stabilnost 90-ih godina i potvrdio njenu posvećenost očuvanju multietničkog i multikulturalnog karaktera i dijaloga.

Ceremoniji prijema Crne Gore prisustvovao je i ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Drašković, koji će tokom dana, u ime Srbije, preuzeti predsedavanje Komitetu ministara Saveta Evrope.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.