Crna Gora: Žj i šj u udžbenicima

Izvor: B92, 16.Avg.2011, 12:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Crna Gora: Žj i šj u udžbenicima

Podgorica -- U udžbenicima iz crnogorskog jezika i književnosti osnovci će od septembra učiti azbuku od 32 slova, umesto dosadašnjih 30.

Kako navode podgoričke "Vijesti", korišćenje dva nova slova žj i šj biće pravilno i u književnom jeziku, a slovo đ imaće veću primenu u pisanom jeziku.

Iako su uvedena u jezik, dva nova slova se, kako se navodi, praktično ne koriste u udžbenicima iz drugih predmeta.

U trećem razredu učiće se razlika između standardizovanog, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << odnosno književnog i nestandardizovanog, odnosno neknjiževnog jezika, pa će deca i dalje učiti da moraju da koriste postojeće padeže.

Koautorka udžbenika za crnogorski jezik Dušanka Popović kazala je da je učenicima omogućeno da koriste i jotovanu i nejotovanu varijantu jezika, odnosno da će, na primer, učiti da je pravilno i "đe" i "gđe". "Jedina razlika je u tome što se poštovala gramatika i pravopis crnogorskog jezika. Mnoge stvari koje su bile nepravilne i dalje su nepravilne", rekla je ona.

Popović smatra da gramatiku i pravopis crnogorskog jezika treba da pogledaju ljudi iz struke, kako bi unapredili postojeće knjige.

"Gramatiku i pravopis ne treba da pišu istoričari, pesnici, filozofi, pisci i slično. Jezik treba da standardizuje isključivo lingvista", kazala je ona.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Stigla nova slova

Izvor: RTS, 16.Avg.2011

Nova školska godina crnogorskim osnovcima doneće i nova slova u azbuku - žj (ź) i šj (ś). Učiće se razlika književnog i neknjiževnog jezika, pa će deca i dalje učiti da moraju da koriste postojeće padeže, kao i da je nepravilno skraćivati reči...U udžbenicima iz crnogorskog jezika i...

Nastavak na RTS...

Crnogorski osnovci uče azbuku od 32 slova

Izvor: Nezavisne Novine, 16.Avg.2011

PODGORICA - U udžbenicima iz crnogorskog jezika i književnosti osnovci će od septembra učiti azbuku od 32 slova, umjesto dosadašnjih 30.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Crna Gora: Konfuzija u udžbenicima

Izvor: B92, 17.Avg.2011, 12:10

Podgorica -- U udžbenicima crnogorskog jezika za osnovnu školu izmešani su ijekavica, ekavica i novi crnogorski jezik, što ih čini prilično konfuznim za čitanje...U udžbenicima crnogorskog jezika korišćenje dva nova slova "žj" i "šj" biće pravilno i u književnom jeziku, a slovo đ imaće...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.