Čopor pasa zaklao 25 ovaca!

Izvor: Mondo, 07.Sep.2017, 11:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Čopor pasa zaklao 25 ovaca!

Čopor pasa lutalica napao je stado od 25 ovaca u srebreničkom selu Zalazje u BiH i sve ovce su zaklane ili su izujedane, zbog čega ih je potrebno eutanizirati.

Foto: Guliver/Getty Images/Thinkstock

Vlasnik stada Ivko Stanojević kaže da je nekoliko ovaca još živo, ali su izgrižene i nisu za držanje.

On dodaje da je juče čuo lavež svojih pasa i kada je izašao iz kuće vidio je stravičan prizor.

Psi lutalice su napali stado >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << i klali ovce. Kaže da ih je bilo mnogo i da je pokušao da ih rastera i spase bar deo stada, ali nije uspeo jer su bili izuzetno agresivni.

"Vidite šta su učinili. Ja ovde više ne mogu živeti jer nemam šta da radim. Poklanjam kuću, neka je lovci koriste. Ugroženi smo i prepušteni stihiji, bez ičije zaštite", kaže Stanojević.

On ističe da nije reč samo o materijalnoj šteti nego i o bolu koji vlasnik oseća za domaćim životinjama i strahu da se to moglo desiti i članovima njegove porodice, ili bilo kome u selu.

Načelnik za privredu u opštini Srebrenica Cvijetin Maksimović rekao je novinarima da je opštinska komisija utvrdila činjenično stanje o pričinjenoj šteti i da će vlasnik stada biti obeštećen.

"Radnici komunalnog preduzeća 'Polet' pomoći će Stanojeviću da propisno zakopa uginule ovce", kaže Maksimović.

Otrovali im 11 koza pred jarenje

On ističe da opština plaća uklanjanje pasa lutalica koje se obavlja nekoliko puta godišnje, ali da se, zbog ljudske neodgovornosti i nebrige o njima, stalno povećava broj napuštenih pasa.

"Pse pohvatamo i odvezemo u azil, ali se za kratko vreme ponovo pojavljuju napušteni psi", kaže Maksimović.

Šokantni prizori u Subotici! (VIDEO)

On podseća da je zakonom zabranjeno ubijanje pasa iako stanovništvo traži da se angažuju lovci i izvrši akcija uništavanja pasa lutalica koji su se premnožili na području ove lokalne zajednice i predstavljaju opasnost po stočni fond i ljude.

Meštani Zalazja kažu da su ogorčeni budući da duži period njihova stada ugrožavaju psi lutalice.

Ističu da su u više slučajeva psi lutaluice zaklali po jednu ovcu nekom od domaćina, da su se žalili lovcima i opštini, ali da ništa nije preduzimano da lutalice budu uklonjene i da se zaštiti stočni fond.

Na ovom području pojavljuje se i veliki broj divljih svinja koje pričinjavaju štetu poljoprivrednim usevima, posebno krompiru i kukuruzu.

U srebreničkom naselju Soloćuša divlje svinje su potpuno uništile njivu zasejanu krompirom čiji vlasnik je ostao bez ovogodišnjeg roda.

Nastavak na Mondo...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.