Cene lete u nebo

Izvor: Politika, 21.Sep.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Cene lete u nebo

Podgorica - Cene osnovnih životnih namirnica u maloprodajnim objektima u Crnoj Gori, a potom električne energije, telefonskih impulsa, te nafte i naftinih derivata, nedvosmisleno pokazuju da je život građana ove republike među najskupljim u regionu. Najnoviji udar na standard građana izazvalo je prekjučerašnje poskupljenje nafte nakon koga je litar dizela i ekodizela skuplji za oko tri odsto i košta 97, odnosno 98 centi. Povećana je i cena kilovata električne energije za 50 odsto, >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << a poljoprivrednih proizvoda i do 120 odsto.

Nasuprot stalnim povećanjima cena životnih namirnica, plate i penzije u Crnoj Gori godinama stagniraju, a vlada je tek pre neki dan, i to nakon pet godina, najavila povećanje plata zaposlenima u organima državne uprave i prosvete za oko dvadeset odsto.

Kao mera jeftinoće poljoprivrednih proizvoda do sada je uzimana Kamionska pijaca u Podgorici na kojoj su cene uvek bile niže nego na ostalim pijacama, ali i tamo je došlo do vratolomnog rasta. Tako je gajba paradajza od pet kilograma sa pet poskupela na dvadeset evra, dok je cena paprika sa pedeset centi skočila na 1,3 do 1,5 evra. Krastavci su od 1,5 do 1,8 za kilogram, dok je cena mlade boranije između jedan i 1,2 evra. Kupus je evro do evro i trideset, kornišoni jedan, a karfiol 1,5 evra. Na tri zelene pijace u Podgorici prodavci se žale na loš promet i tvrde da se ne pamti manja potražnja za artiklima koji se koriste za spremanje zimnice.

Kontinuirana poskupljenja potvrdio je i crnogorski zavod za statistiku "Monstat" koji tvrdi da su cene na malo u avgustu bile više za 0,1 odsto u odnosu na jul i to zbog poskupljenja poljoprivrednih proizvoda za 4,7 odsto. Poskupljenju su, tvrde oni, doprinele više cene svežeg povrća za 15,8 i kokošjih jaja za 2,5 odsto, a od decembra, pokazuju njihova merenja, porasle su za 4,2 odsto. Prema Monstatu, u avgustu su izdaci za stan, odeću i obuću, duvan i piće, ogrev i osvetljenje, pokućstvo, higijenu i zdravlje i kulturu i razonodu ostali na julskom nivou, a za saobraćaj i PTT bili niži za 1,4 odsto. Prosečna avgustovska zarada iznosila je 497 evra, a realna plata, bez poreza i doprinosa, u avgustu je u odnosu na jul porasla za 1,5 odsto, tvrde u "Monstatu".

U javnosti se, međutim, često spore podaci zvanične statistike, pa tako Olga Nikčević iz Centra za zaštitu potrošača ističe da je umesto 9,3 odsto, koliko je najavljeno poskupljenje struje, ona u stvari poskupela za 45 odsto. Ona kaže da standard ispod egzistencijalnog minimuma nikome nije bitan, jer "važno je da imamo evropske cene i da nas svakodnevno bombarduju novim poskupljenjima".

Nikčević traži od Vlade Crne Gore da garantuje stabilne cene prehrambenih proizvoda, naročito osnovnih, i spreči Elektroprivredu Crne Gore u novim poskupljenjima.

Stručnjaci uveravaju da su poskupljenja prehrambenih proizvoda uzrokovana velikom letnjom sušom, koja je potpuno opustošila polja žita - ovsa, ječma, heljde, kukuruza, ali i kontinentalnog voća, krompira, kao i meda.

Iz Udruženja pekara Crne Gore podsećaju da je cena brašna kod proizvođača povećana 28 odsto, odnosno sa 19,5 centi na 25 centi za kilogram, i to bez PDV-a i prevoza. Značajno su, kažu oni, porasli i ostali inputi koji učestvuju u proizvodnji, a cena vekne hleba od 600 grama nije menjana od 2004. godine. "Svaki rast cene sirovine padao je na teret proizvođača pri čemu prodajna cena hleba nije korigovana. Brašno je opterećeno višom stopom PDV-a od 17 odsto, dok se na ostale životne namirnice primenjuje manja, do sedam odsto", saopštavaju iz UPCG-a. Da bi zadržali postojeće cene hleba i mleka, vlada je, pre desetak dana, ove proizvođače oslobodila uvoznih dažbina i poreza na dodatu vrednost.

Značajni udar na porodični budžet i veliko nezadovoljstvo među građanima izazvalo je nedavno poskupljenje poštanskih i telefonskih usluga. Prema novim tarifama, cena lokalnih poziva povećana je za fizička lica 106,5 odsto i sada košta 19 centi, međumesnih 35,9 odsto na 0,37, a prema fiksnoj mreži u Srbiji deset odsto na 11 centi.



[objavljeno: ]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.