CG: Ko je mandatar za novu vladu?

Izvor: B92, 04.Nov.2012, 13:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

CG: Ko je mandatar za novu vladu?

Podgorica -- Tri sedmice posle izbora u Crnoj Gori izvesna je parlamentarna većina koju će činiti koalicija predvođena Demokratskom partijom socijalista.

DPS će podržati stranke manjinskih naroda, ali je još nepoznanica ko će biti mandatar za sastav nove crnogorske vlade.

Iz DPS-a i partija manjinskih naroda ranije je saopšteno da su na korak od dogovora o formiranje nove vlade Crne Gore, dodajući da se ubrzo može očekivati formiranje izvršne vlasti.

Na >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << izborima u Crnoj Gori 14. oktobra, koalicija koju predvodi DPS dobila je najviše glasova, ali nedovoljno za ponovno osvajanje apsolutne vlasti, zbog čega je ključ za formiranje buduće vlade u rukama stranaka manjinskih naroda.

Koalicija Evropska Crna Gora osvojila je 39 poslaničnih mandata, a za formiranje vlade potrebno je 41, zbog čega je podršku tražila od Bošnjačke stranke (BS) koja ima tri mandata, odnosno Hrvatske građanske inicijative (HGI) i dve albanske nacionalne partije sa po jednim mandatom.

To je prvi put nakon izbora 2001. godine da koalicija, koju predvodi DPS, nije osvojila apsolutnu vlast u Crnoj Gori.

BS i HGI bili su u koaliciji koja je formirala prethodnu vladu Crne Gore, ali su se te dve nacionalne stranke na izborima 14. oktobra odlučile na samostalni nastup, jer im je izborni zakon omogući lakše sticanje poslaničkih mandata, pošto je reč o izbornim listama manjinskih naroda.

Konstitutivna sednica novog saziva Skupštine Crne Gore zakazana je za utorak, 6. novembar.

Ustavom je predviđeno da predsednik Crne Gore predlaže mandatara u roku od 30 dana od konstituisanja Skupštine.

U crnogorskoj javnosti kao glavni kandidati za premijera figuriraju lider DPS-a Milo Đukanović, dosadašnji premijer Igor Lukšić i potpredsednik vlade Duško Marković.

Đukanović ranije nije isključio mogućnost povratka na premijersku funkciju ili kandidature na predsedničkim izborima, dodajući da će DPS doneti konačnu odluku o tome.

Posle oktobarskih izbora 2006. godine, Đukanović je prepustio premijersku funkciju Željku Šturanoviću, da bi se 29. februara 2008. vratio na čelo izvršne vlasti.

Lider DPS-a funkciju premijera ponovo je napustio u decembru 2010. godine, kada ga je na toj poziciji nasledio Lukšić.

Lukšić je ranije kazao da je "na Đukanoviću" da prelomi da li će ga zameniti na funkciji premijera ili će se kandidovati na predsedničkim izborima.

"Đukanović je, kao lider DPS-a, bio u poziciji veoma intenzivnog učešća u izbornoj kampanji i sasvim je prirodno da se, ukoliko smatra da postoje razlozi zbog kojih bi obnovio svoju državnu ulogu, dogovorimo koja je to pozicija premijera ili predsednika države. Mislim da konačan odgovor na to pitanje treba prepustiti Đukanoviću", rekao je Lukšić.

Lider Pokreta za promene i član Predsedništva Demokratskog fronta Nebojša Medojević kazao je ranije da Đukanović, ukoliko se vrati na neku državnu funkciju, to radi zbog imuniteta.

Predsednički izbori u Crnoj Gori biće održani početkom proleća naredne godine.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.